Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ НАСА: Гигантски астероид је кренуо ка нашој планети и ништа не може да га заустави!

Фото: Јутјуб

НАСА страхује да Земља не би издржала такав удар. Гигантски се астероид спрема на пут према нашој планети, а не постоји баш ништа што би људи могли да учине да то спрече, упозорио је др Џозеф Нут из НАСА-иног центра “Годард Спејс” на конвенцији Америчког геофизичког савеза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао како је Земља релативно неприпремљена на удар астероида, а посебно смо без икакве обране ако се догоди удар астероида оних димензија који је узроковао пропаст диносауруса.

Иако су ретки, опасни астероиди и друго свемирско камење отприлике долазе у размацима од 50 до 60 милиона година.

“Могли бисмо рећи, наравно, како је дошао ред на тако нешто”, нагласио је Нут.

Верује се да су диносауруси изумрли пре око 66 милиона година, након што је 10 километара широк астероид погодио подручје које је данас оно код Мексичког залива.

Најближи “сусрет” с кометом у недавној историји, Земља је имала 1996. и поновно 2014., кад је један астероид прошао покрај нас у непосредној удаљености од Марса.

Да нисмо имали среће и да је астероид ишао равно на нас, веројатно не бисмо имали довољно времена да се припремимо на његов удар, каже Нут који сматра како би за евентуално уништење астероида биле потребне барем две свемирске мисије.

“Имамо технологију уз помоћ које можемо да скренемо астероиде готово сваке величине с њихове путање.

Први задатак би био да пошаљемо роботску сонду према астероиду која би га “напала”, а следећа мисија би била пропратна и укључивала би “гравитациони трактор”, односно свемирски брод који би летео уз астероид и “одгурнуо” га даље од Земље уз помоћ гравитације.

Таква стратегија би вероватно функционисала на астероидима ширине до 400 метара. Веће свемирске стене би веројатно захтевале неколико удара сонди и покушаја уништења астероида.

 

Извор: Webtribune.rs