Србија

Вулин: Друге војске не могу да буду боље обучене од наше

Друге армије могу да буду боље опремљене од наше, али не и боље обучене, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин, током ненајављеног обиласка Полигона САС „Пескови“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је у пратњи државног секретара у Министарству одбране Александра Живковића на том полигону пратио полагање завршног испита 11. класе и из тактике обуке родова и служба КоВ – пешадије, артиљерије, ОМЈ, инжењерије, АБХ, логистике и везе.

– Ми смо данас у ненајављеној посети да видимо како се наше јединице обучавају, да ли све раде у складу са прописима, какав је квалитет обуке – рекао је министар Вулин и истакао да је обученост у нашој војсци на првом месту.

– Могу друге армије да буду боље опремљене од нас, али не могу да буду боље обучене и не можемо ни на који начин да ове момке пошаљемо на извршење задатака да нису прошли најбољу и најсавременију обуку – истакао је он.

Нема више ЛАГАЊА о бежању са часова и лошим оценама – Шта ће све родитељи моћи да виде преко Е-ДНЕВНИКА

Вулин је указао да је напор и труд који улажу старешине за сваку похвалу и они свакако дају резултате, напомињући да кад год се наши војници налазе на вежбама са најмоћнијим и најснажнијим војскама на свету, увек донесу све похвале за обученост, за оспособљеност и наравно за ентузијазам, којим приступају у испуњавању својих свакодневних задатака.

– Ми ћемо као министарство наставити да инсистирамо на процесу обучавања, наставићемо да инсистирамо да обука мора да буде оно што опредељује нашег војника и оно што разликује нашег војника од свих осталих. А свакако посебно инсистирајући на безбедности нашег војника и да све што се ради буде у складу са највишим могућим стандардима – рекао је Вулин.

Министар одбране је рекао да се наше јединице опремају све бољим и све савременијим оружјем али то, како је истакао, никада није довољно ако немате обученог и спремног војника.

– А ми то имамо на понос наше земље – истакао је министар Вулин.

„Српски мировњаци у Малију безбедни“

Он је изјавио и да су три српска припадника мировне мисије Уједињених нација у Малију – безбедни.

У нападима наоружаних џихадиста на две базе УН у Малију, убијено је најмање девет особа, међу којима су и припадници мировних снага.

– Били су веома далеко од места догађања. Ми ћемо, наравно, наставити да водимо рачуна о њима, да водимо рачуна о људима где год су наше јединице – истакао је Вулин.

Министар одбране је подсетио да се српски мировњаци налазе у медицинском тиму мисије УН.

– Они су добро, они се налазе у медицинском тиму, заједно са немачким колегама и извршавају своје задатке на понос наше земље. Надамо се да ће тако и остати – истакао је Вулин.

Он је додао да најновија трагедија која се десила у Малију, где је убијено осам припадника снага Уједињених нација, јесте велика трагедија.

– То је трусно и опасно подручје где је већ скоро 100 припадника мисије Уједињених нација трагично страдало, али наша јавност и породице морају да знају да су наша три припадника у мисији у Малију добро, да су безбедни – напоменуо је Вулин.

 

Извор: Tanjug