Србија

КОМЕ ТО ТРЕБА СТАТУС КВО НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ? Вучић под великим притиском да одустане од дијалога!

Фото: Јутјуб

Позив председника државе Александра Вучића на широки национални дијалог о косовском питању није наишао на топао пријем у центрима моћи ни на Истоку, ни на Западу, пишу данашње „Вечерње новости“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не само што решење за Косово не желе Срби и Албанци, него су за очување статуса кво и велике силе: Америка, Европска унија и Русија, преноси тај лист.

„Сви су се завукли у своје ровове и шта год би неко предложио, то тумаче као повратак у прошлост. Сви грчевито бране статус кво. Без обзира на то, Вучић наставља са својом иницијативом, али је свестан да неће моћи да намеће било какво решење које неће ни Срби, ни Албанци, ни међународна заједница“, каже за „Новости“ саговорник из најближег Вучићевог окружења.

ОТКРИВЕНО ШТА ЈЕ ШОЈГУ понудио Србији!

 

Како наводи лист, председник Вучић је из контаката са иностраним званичницима схватио да свима њима одговара очување постојећег стања, како би на Балкану и даље „гајили своје џокере и мете за притисак“.

Ако се све ово има у виду, тешко да ће предлог првог потпредседника Владе Ивице Дачића да се односи са Приштином трајно реше разграничењем, наићи на одобравање, оцењују „Новости“.

Ипак, о овој опцији, како преносе извори листа, увелико се размишља, а она би могла да постане званична идеја Београда о статусу Косова и Метохије, после националног дијалога, с тим да је за њено остваривање неопходна подршка САД.

С друге стране, високи кругови у Москви, како пишу „Новости“, немају ништа против идеје о разграничењу, које виде као еуфемизам за поделу покрајине.

Од највиших званичника Русије се и раније могло чути да ће они подржати сваку иницијативу Београда око КиМ.

 

 

Извор: Tanjug