Србија

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ЈЕ БИЛО КОБНО ЗА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Најежиће вас шта му се догодило на овај празник!

Србија је крајем деведесетих била на рубу пропасти, посебно након завршетка НАТО бомбардовања. Било је питање када ће се народ подићи и затражити да тадашњи председник оде с власти.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није случајно био организован протестни скуп под називом „Митинг опозиције на Преображење“ тог 19. августа 1999. године, јер значење овог празника између осталог каже да тог дана треба да се уради нешто што желимо да променимо, па по веровању, промена ће се и десити. Ипак, на промену власти у тадашњој СРЈ чекало се да прође још једно Преображење.

На тај празник, пре 18 година, пред више од 100.000 људи испред Савезног парламента (данашњег Дома народне скупштине) послата је јасна порука председнику СРЈ Слободану Милошевићу, „о неопходнсти одласка са актуелне савезне и републичке власти“, затражено је формирање прелазне владе, при чему је лидер ДС Зоран Ђинђић, предложио рок од 15 дана.

И његова светост, тадашњи патријарх српски Павле огласио се, а његову поруку пренео је Атансије Ракита. Он је прочитао апел у коме се, између осталог, „очекује од садашњих предеседника СРЈ и Србије да, уколико заиста не желе да свој народ и државу претворе у сопствене таоце, водећи их у сигурну пропаст, да што пре омогуће другим људима како би преузели кормило државе и извели народ из ћорсокака у који је доведен“.

ТРАМП ОД ВУЧИЋА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: Албанци у паници, председник САД би могао да подржи ПРИПАЈАЊЕ СЕВЕРА СРБИЈИ!

И СПЦ је позвала да се што пре формира прелазна влада, истовремено СПЦ је истакла „да подржава све демократске и народољубиве снаге у нашој земљи и њихове захтеве за што хитнијим и коренитијим променама у нашем друштву, почевши са формирањем привремене прелазне владе и припремањем скорих ванредних избора“. Истакнуто је и то да промене треба решити демократским средствима, мирним путем, без икаквог насиља.

Владика Атанасије је нагласио да је Српска црква увек и свуда са својим народом, за разлику од српске државе које нема на Косову и Метохији.

Тадашњи председник ДС-а Зоран Ђинђић, рекао је да ће Србија бити преображена “ јер је овде неколико стотина хиљада људи који траже промене“. Лидер ДС је поручио председнику Милошевићу „овде је Србија која те неће, одлази пре него што ми дођемо да те склањамо“.

КОМУНАЛЦИ, РАСПОЗНАЈЕТЕ ЛИ ЗНАКОВЕ? Жена са инвалидитетом се паркирала, а онда јој је комунална написала ШОК казну

На овом велико митингу, председник ДС је подсетио да је Србија таоц једног човека (Слободана Милошевића), и да само ако он буде отишао, Србија ће бити слободна.

– Народ у Србији желе промене мирним путем, а власт има 15 дана да се склони. У супротном, Србија ће изаћи на улице са једном поруком – остајемо на улицама док ти не одеш са власти – рекао је Ђинђић.

На митингу је говорио и тадашњи лидер Демократске алтернативе Небојша Човић, који је рекао да власт није изабрана вољом народа, већ преварама , репресијом, манипулацијама, свађом са целим светом.

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО И ЗАЛЕДИО АМЕРИКАНЦЕ: “У Венецуелу нећете ући, војна интервенција за нас је неприхватљива”

Говорио је и један од оснивача странке Г17 плус Млађан Динкић, који је истакао да је Србија у таквом стању у које га не би довела ниједна квинслишка влада.

– Пензије су 80 марака, а друштвени производ је три пута мањи него пре десет година. Да би се вратили тамо где смо били пре десет година, треба нам између 40 и 80 година са овом влашћу – рекао је Динкић.

На крају демонстрација, окупљенима се обратио аутор Пакта за стабилност и функционер Г17 Предраг Марковић, који је позвао на „стрпљење до Мале Госпојине“, односно до 21. септембра, и упозорио да Милошевићева власт у децембру неће моћи да обезбеди, ни храну, ни грејање. Марковић је позвао на помирење унутар опозиције и говор завршио поруком „живела разумна Србија“.

 

Извор: Telegraf.rs