Издвајамо Србија

ПРОЦУРЕЛО: Ово је прави разлог хапшења Србина (74) повратника на Косово

Група Срба која је била протерана током рата на Косову у понедељак, 28. августа, користила је закон о повратку избеглица и дошла на територију тзв. „Републике Косово“ за обнову цркве у селу Мушутиште. Аутобус са бившим становништвом села зауставиле су специјалне полицијске снаге на Косову, који су ухапсили 74-годишњег становника села Богдана Митровића, оптужујући га за кривична дела и ратне злочине током рата на Косову.

Затварање је изазвало огорчење међу осталим путницима у аутобусу, али специјалци, претећи оружјем, узели су старца са собом и убацили га у затвор у Призрену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић прогласио је догађај чином етничког чишћења и верског притиска на српску мањину у покрајини.

Оваква акција, коју су водиле полицијске специјалне снаге, заиста је збуњујућа јер се Први рат на Косову догодио у периоду 1998-1999. У ово време ухапшен сељак био је стар 55-56 година, од чега произилази да Богдан није могао да служи у војсци или полицији, а главна област његовог рада била је пољопривреда. Али за власти албанске Приштине изгледао је посебно опасним злочинцем као Осама бин Ладен или Емир ал-Багдади, због чега је његово хапшење уређено с максималном вештином и помпом – са специјалним снагама, плачем, претњама и затварањем најслабијег и најугроженијег.

Као резултат ове операције, обнова храма је потпуно прекинута. Аутобус са Србима би се вратио назад, а њихова дозвола за реконструкцију – отказана. Тако је влада албанске Приштине не само водила индикативни и илегални притвор, већ је такође кршила и право људи на слободу вероисповести.

Црква у селу Мушутиште је срушена, а људи се не могу вратити у своје домове. Албанци својим деловањем показују своју невољност да виде Србе као етничку мањину али као посебну верску групу.

Такав случај је још један живописан пример потпуне неусаглашености између изјава Хашима Тачија за западну камеру и застрашујућој стварности.

 

Аутор: Јасна Кривокапић

БОНУС ВИДЕО: