Србија

ХРВАТСКИ ПОРТАЛ ОТКРИВА: Амерички УСАИД Србију прогласио својим ”пашалуком”!

– Сједињене Америчке Државе намјеравају повећати ниво одговорности власти у Србији и борити се против корупције у земљи, пише хрватски портал .logicno.com. На овом порталу, у вези тога како је америчка државна компанија прогласија такорећи Србију својом колонијом се и даље наводи:

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Како би се суочила с овим изазовима у ”сувереној држави”, америчка државна агенција за међународни развој (УСАИД), за коју је актуална премијерка Србије Ана Брнабић радила готово 10 година, обавила је конкурс у којем Вашингтон тражи организацију која ће ”пратити активности јавних институција” у Србији.

Овакво што се догађа само у земљама које су де факто амерички протекторати и у банана државама у којима ”националистички” председник за премијерку одреди прозападну и либералну бившу дугогодишњу високу дјелатницу ове познате америчке владине агенције.

Но, према речима стручњака, УСАИД и његов антикорупцијски програм ће заправо бити параван за лобирање интереса Вашингтона у Београду. У самој Србији се примећује све већа жеља да се из игре избаце политичари који заговарају политику даљњег приближавања с Русијом или једнаких односа са свима, на ничију штету.

Осим тога, пристанак службеног Београда на расписивање конкурса америчке владине агенције да се нађе ”неко” ко ће средити стање на политичкој сцени Србије и искоријенити корупцију има само два обашњења. Или је Србија на путу да службено постане америчка колонија, или једноставно нема неколико десетина стручњака у службама безбедности који би знали обавити тај посао и без америчке ”помоћи”.

 Рама: Једноставно решење проблема – Србија да призна Косово

Како год било, почетком августа је УСАИД обавио натечај за примену новог програма за побољшање нивоа одговорности власти Републике Србије.

”УСАИД намерава успоставити партнерске иницијативе с цивилним друштвом и медијима, а циљ је побољшање транспарентности апарата владе и праћење активности државних тијела, укључујући и борбу против корупције”, стоји у документу.

Партнер америчке агенције ће радити с друштвеним покретима у општинама Србије, као и службеним организацијама које може послужити као темељ за стварање нових удружења. Одабрана агенција ће ”потакнути локалне власти на транспарентнији и флексибилнији рад”.

”У најмању руку, извођач ће допринијети постизању већих резултата у све већем броју неријешених судских предмета о корупцији”, наведено је у натечају.

Примена овог пројекта је равна признању неспособности Србије као државе, као и цијелог њезиног правосудног и безбедносног апарата. Наравно, САД такве пројекте проводи путем својих опуномоћеника у влади и зато Ана Брнабић никада није требала бити потврђена за премијерку Србије.

Она је радила неколико година за УСАИД и срамота је за српску државу да ова агенција одређује како се решити корупције и колика је разина ове пошасти у земљи.

Сваки запослени који ради за УСАИД никада није радио за добробит властите земље, него за интересе Вашингтона, премијерка изнимка, онда ће њезино име остати златним словима уписано не у историји суседне земље, него у историји свијета.

Сличан пример су Црна Гора или Македонија, где је бивша упосленица Сорошевог ”Отвореног друштва”, Радмила Шекеринска, сада министрица одбране. У Црној Гори и Македонији у државном апарату владају хаос и анархија и рат међу фракцијама. Чини ми се да исто чека и Србију.

Срамотно, али ће партнер УСАИД-а, од којег ће добити новац за програм, партнера, радити и са србским министарствима за примену нових ”реформи”. Уговор такође предвиђа примену политичких реформи у Србији у координацији с УСАИД-ом.

”Унаточ чињеници да су промене у политици нису приоритет ове иницијативе, агенција помагати општинским властима и указивати ​​на подручја у којима је такве промене могуће провести”, наводи се у конкурсу.

У документу се наводи како ће одабрана агенција радити у блиској сурадњи с УСАИД-ом и другим донаторима који подржавају Србију.

Такође је неопходно се у оквиру пројекта саурађује с властима ЕУ.

Натечај наводи ”како је корупција је препозната као кључни проблем у Србији”.

”Смањење разине корупције је кључни чиниоц када се говори о усклађености Србије с критеријима за приступ ЕУ”, каже се у документу.

Документ не спомиње износ којег ће САД издвојити за пројект. Међутим, крајем априла се сазнало да Сједињене Америчке Државе шаљу 9 милиона долара потпоре ”за напоре Србије у придруживању ЕУ”.

Како је наведено на интернетској странци америчке владине агенције УСАИД, новац се планира послати ”за борбу против корупције, побољшање управе и јачања владавине права”.

Амерички амбасадор у Србији је рекао да су САД од 2001. године уложиле у Србији 748 милиона долара за ”јачање демократског управљања земљом”.

Уопште нема двојбе да је програм УСАИД-а грубо уплитање у унутрашње послове друге државе.

Сврха ове потпоре је неутрализација политичара и утицајних људи који нису склони претераној сарадњи са Западом и вероватно ће се против њих заредати оптужбе ”за корупцију”.

Сада је јасно да је прозападно водство Србије склоно уласку у ЕУ, али и НАТО, иако је народ против тог сценарија. Није требало проћи дуго времена да од дана 29. јуна 2017. премијерка Ана Брнабић покаже за кога заправо ради и ко јој је поверио мандат. То нису били држављани и гласачи Србије, него њени и Вучићеви налогодавци из Вашингтона.

Ипак, у цијелој причи име и нечега доброга. Маске су коначно пале, и то у мање од два месеца. Да је Александру Вучићу стало до суверенитета земље, он је још увијек довољно моћан да спријечи ову лакрдију. Будући да се није огласио о овом питању, УСАИД ће одредити ко ће с америчким новцем ”искоријенити корупцију и провести политичке реформе у земљи”. У мање од два месеца је све прилично јасно.”

 

Извор: logicno.com