Србија

ЈАНКОВИЋ ПОЗИВА НА НЕРЕДЕ Вучић се руши само силом!

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана, својом јучерашњом изјавом да „без протеста Вучић не може да се сруши” отворено је најавио да планира нереде на улицама Србије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници Ало! су сагласни да Јанковић жели да преузме власт насилно, без изласка на изборе.

На питање да ли ће се придружити протестима које је за јесен најавио његов бивши коалициони партнер Драган Шутановац Јанковић је дословно рекао:

– Верујем да се без коришћења права на окупљање, а то је основно људско право, не може срушити Александар Вучић… Ми морамо бити спремни да победимно АВ на изборима, и то са 10 одсто разлике да бисмо можда дошли у ситуацију да се свађамо око један одсто због крађе, као у време Милошевића… И кад га победимо, ми морамо бити спремни да ту победу одбранимо, коришћењем права на окупљењем… Не као што Вучићева пропаганда каже насиљем и насилним протестима, грађани имају право да се окупе кад год хоће на јавном месту и искажу своје политичке ставове… Да, мораћемо то да радимо – рекао је Јанковић гостујући на Н1.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА МИЛАНА СТ. ПРОТИЋА: Не треба расипати снагу на оно што је изгубљено…

Занимљиво је пак да је, како сазнајемо од извора из ДС-а, лидер те странке Драган Шутановац шокиран Јанковићевим најновијим изјавама и да је велико питање да ли ће му уопште дозволити да се укључује и придружује протестима које он буде организовао.

Чланство незадовољно

Како смо сазнали од извора блиског ПСГ-у, чланови тог покрета тражили су јуче хитан састанак са Јанковићем због његове самовољне одлуке да без икаквог конкретног разлога раскине партнерство са ДС-ом, због чега су они веома незадовољни.

– Чланови Покрета су огорчени што их Јанковић уопште није питао за мишљење о ДС-у, заказали су хитан састанак да са њим расправе о томе, а неки су спремни да због целе ситуације напусте Покрет, попут неких људи који су Јанковићу кључни за Београд – каже наш извор.

ВУЧИЋ: Немамо довољно радника, увозимо Албанце

Потпредседник СНС-а Миленко Јованов каже да Саша Јанковић очигледно доживљава узбуђење од саме помисли на нереде.

– Као и на немире, претње смрћу и слично. Кад год има прилику, он или подржава оне који прете Вучићу и његовој породици, или сам најављује некакве сличне ствари. Србија је стабилна и уређена земља и то не могу да промене људи који се узбуђују на нереде и немире, па макар се звали и Саша Јанковић. Само, поставља се питање за чији рачун ће те немире и хаос да изазивају. За рачун грађана и државе Србије сигурно не – коментарише Јованов.

И посланик СНС-а Владимир Ђукановић сличног је мишљења.

– Јанковић није наш противник, јер наш противник не може бити неко ко нема никаву идеју, а он је нема дефинитивно, он је једно несрећно створење које је опасност по друштво. Добро је да је сада открио своје методе, јер је то суштина његове политике и његовог покрета, само мржња према Вучићу, нема никаву идеју шта би радио боље од нас. Видљива је, понављам, искључиво пука мржња и пакост, која ће га појести на крају – каже Ђукановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да Јанковић причама о протесту само жели да привуче гласаче десничарског блока.

Не могу заједно, а тешко им је одвојено

На питање ко су за ПСГ прихватљиви партнери у коалицији за београдске изборе Јанковић је рекао да о томе разговара са Вуком Јеремићем, док са председником покрета Двери Бошком Обрадовићем не разговара, због неслагања са принципима на којима се заснива Покрет слободних грађана. – Бошко Обрадовић, односно Двери не испуњавају други услов, а то су вредности, јер они сматрају да је Русија постојбина Србије и не слажу се с нашим европским путем – рекао је Јанковић и додао да је друго неслагање то што Двери „не прихватају људска права”. Он је додао да је разговарао с председником Покрета „Доста је било“ Сашом Радуловићем, који је, како је казао, стално постављао трећи услов, а то је да у коалицији не буде ДС. – Ту врсту условљавања не можемо да прихватимо, јер ако тако крену, онда ћемо ићи свако за себе. Зашто морају да се праве коалиције? Не мора. Не кажем да нећемо. Ако је будемо правили, битно је да се слажу са вредностима Покрета и да не желе да сарађују са Александром Вучићем. То су два кључна принципа -рекао је Јанковић. Њему је пак одговорио Бошко Обрадовић, наводећи:

– Ту смо за борбу за фер изборе.

 

Извор: Alo.rs