Спорт

БОЖА МАЉКОВИЋ: Српски спортисти морају на постоље са косовским! Ако се то држави не свиђа, нека ме смени!

Председник Олимпијског комитета Србије и легендарни кошаркашки тренер Божидар Маљковић изјавио је у великом интервјуу за Недељник да српски спортисти који освоје медаље неће смети да напусте победничко постоље уколико се на њему нађу са спортистима са Косова, те да неће одустати од тог свог става чак по цену смене.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се то не свиђа државном врху, нека ме промени. Ако је било ко у држави против тога, мораће мене да отера. Не признајемо Косово, то је свима јасно, али када спортисти освоје медаљу, морају на постоље без обзира на то ко је још на том истом постољу – нагласио је Маљковић.

Он је као пример навео случај са недавних Олимпијских игара младих у Ђеру.

– Ђорђе Вишацки ми каже: Божо, можемо да имамо велики проблем, а то је да се такмичарка с Косова у џудоу нађе на постољу са нашом такмичарком. Одлука Владе Србије је да председнику Међународног олимпијског комитета напишемо писмо да не признајемо Косово. И то смо и урадили. Али да је био случај у било ком олимпијском спорту да се на постољу нађу спортисти из Србије и са Косова – мој став је био чврст и одлучан да будемо на постољу. Нема одласка са постоља. Није се то десило у Ђеру, али убудуће ако се то деси – јер ја сам такав човек и у духу олимпизма, правде, идеје спорта – не сме ниједан српски спортиста да одлази са постоља – указао је Маљковић и оценио да нам МОК то никада не би опростио.

НОЛЕ ОТВОРИО ДУШУ – ТЕНИС МУ ВИШЕ НИЈЕ ПРИОРИТЕТ: Бог ми је поручио „САД ЈЕ ДОСТА“

Председник ОКС је нагласио да од тог става неће одустати ни по цену смене са функције.

– Могу да ме смене због тог става. Дошао сам овде да четири године радим волонтерски. Дошао сам овде да подигнем ову установу, да не угасимо светло. И мене ово кошта. Сви моји с којима пијем кафу, Лале Лучић, Бата Ђорђевић и остали ми кажу: ‘Ти си једини Србин који не мора да ради, а ради“ – рекао је Маљковић.

Божа Маљковић је у великој животној исповести за Недељник говори први пут до краја отворено о себи: о одласку у Југопластику, кошарци и најбољим српским тренерима, укључујући и Дуду Ивковића, својим левичарским убеђењима и рату, сусрету са Ђинђићем и Милошевићем, подршци студентима, сукобу са Дивцем, о Кукочу и Рађи, дружењу са Оливером Драгојевићем, како је помогао Балашевићу на сплитском концерту, куму Влади Костићу, али и о Милу Ђукановићу, Вучићу…

 

Извор: Nedeljnik