Издвајамо Србија

ПАЛИЛИ И РУШИЛИ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ А САД ГОВОРЕ О МРЖЊИ: Ево зашто су Шиптари полудели због српског филма о Косову..

Када видите Грачаницу, Љевишку, Дечане, Бањску, све је јасно

Док министар спољних послова тзв. косовске владе Енвер Хоџај прети да „Република Косово“ има довољно гласова за учлањење у Унеско, Борис Малагурски ради на свом новом филмском остварењу, које има за циљ да светској јавности представи српску Унеско баштину на Косову и Метохији, да објасни ко је угрожава и зашто она мора да остане баштина Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Филм „Косово: Моменат у цивилизацији“ синмљен је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, а Душан Јововић, који се налази на челу сектора за културу при Канцеларији КиМ, за портал СрбијаДанас.цом каже да је полазна тачка за снимање филма била идеја да ни наш народ не зна реалну ситуацију на КиМ, као и питање: колико нас из Београда иде доле и познаје нашу културу и нашу културну баштину.

– То је пре свега била полазна тачка да се из једне перспективе, на модеран и брз начин, исприча прича о културној баштини и наслеђу на КиМ, која не застарева, која живи доле, и да се, наравно, направи нешто јер такав филм никада није рађен, а зашто није рађен не знам. Ово је идеја да се отвори макар прича о нашој заштити и раду на КиМ, самим тим да се прошири прича – каже наш саговорник.

Он је напоменуо да господин Танасковић, који је амбасадор Србије при УНЕСЦО, има незахвалну улогу, те да се нада да је ће ово бити увертира за израду низа филмова о нашој баштини која је угрожена на КиМ.

На питање, који део филма може имати највише утицаја да Косово не буде примљено у УНЕСЦО, Јововић каже да се не може и да би било наивно очекивати да ће један филм да промени одређено мишљење и гласање одређених земаља, али, исто тако, сигурно неће допринети да неко гласа и за улазак.

– Оно што је битно са овим филмом и ми се надамо, јер зато је и рађен на енглеском језику, јесте да ће овакав филм допрети до одређеног броја људи који немају контакта, нити су били на КиМ, а под различитим инструкцијама гласају за пријем Косова у УНЕСКО – каже Душан Јововић.

На реакцију Албанаца, који тврде да филм распирује мржњу, саговорник каже да свако ко прикаже реално стање и види неког ко чупа крст, ко пали, ко поткопава темеље СПЦ, ко уништава цркве из 14. и 15. века док се вијоре заставе друге земље, што се Албанаца тиче пропагира мржњу.

– Све што Србија прикаже и укаже на тренутно стање на КиМ, они ће рећи да се тиме рапсирује мржња. Чак и да се сада оде у Дечане, видећете да Дечане и даље чувају две војске. А од кога чувају Дечане две војске? А тамо су аустријска и италијанска војска. Када би се снимила најобичнија репортажа о Дечанима или да се само сними улазак наших грађана аутобусима који покушавају да обиђу гробове својих најмилијих, чисто да се сними репортажа људи који седе у аутобусу, док други покушавају да их линчују и гађају камењем, видело би се са чије је стране та мржња. Ако се погледа снимак где се српске православне цркве пале, где се уништавају, минирају наше задужбине, онда је реална мржња с њихове стране.

Јововић наглашава да је „Косово: моменат у цивилизацији“ филм који пропагира нашу културу на КиМ, јер је то без икаквог преседана српска култура, колико год се неки тамо трудили да докажу разноразне ствари и колико год други подлегали томе, тим њиховим утицајима.

– Када видите Грачаницу, Љевишку, Дечане, Бањску… то је дефинитивно низ наших задужбина на Косову, које никада, какви год услови били, каква год политичка ситуација била, никада неће бити ничији други до српски. Ко је био доле зна – завршава Душан Јововић.

 

Извор: srbijadanas.com