Србија

Пред новим судом могло би да се нађе 160 припадника ОВК, а ово су њихови најстрашнији злочини

Више од 160 особа албанске националности окривљени су за ратне злочине на Косову и Метохији у српском Тужилаштву за ратне злочине.

 

Ради се о осумњиченима углавном припадницима ОВК за злочине над српским и неалбанским становништвом током сукоба на Косову и Метохији од краја 1997. до окончања НАТО бомбардовања 1999. Процењује се да је у тим сукобима најмање 2.200 Срба убијено и нестало, као и око 10.000 Албанаца, док је више од 200.000 Срба протерано. С крајем ратних сукоба није окончан терор јер је још најмање 500 Срба и неалбанаца убијено у каснијим етнички мотивисаним прогонима.

Истраге у Србији се воде против Хашима Тачија, садашњег председника Косова, и Рамуша Харадинаја, најизгледнијег кандидата за новог премијера Косова. Тачи је познат као предводник дреничке групе, која је функционисала као део ОВК, а затим и криминални клан. Исто је и са Харадинајем, који је вођа метохијске групе. Осим њих под сумњом је и Агим Чеку, командант ОВК, затим Рамушев брат Даут Харадинај, Сулејман Селими, Фатмир Лимај, Харадин Баљај, Исак Муслију, Љах Брахимај, Јакуп Краснићи, Нуредин Баљај, Сулејман Селими, Азем Суља, Сахит Јаша…

Злочини и криминал Тачијеве групе су документовани у извештају Дика Мартија, који је усвојио Савет Европе још пре седам година. То је била основа да се оснује Међународни суд за ратне злочине ОВК који треба да почне и званично да ради пре краја ове године.

Мало је вероватно да ће се било ко од Албанаца које српско тужилаштво сумњичи за злочине наћи пред судом у Београду. То показују и случајеви хапшења, на пример Рамуша Харадинаја. Међутим, српско Тужилаштво за ратне злочине прво је успоставило сарадњу са Диком Мартијем, а касније са међународним тужилачким тимом који треба да покрене поступке за злочине ОБК.

Како “Блиц” сазнаје, у тој сарадњи међународни истражитељи саслушали су више од 400 сведока које је обезбедило српско тужилаштво. Клинт Вилијамсон, шеф међународног истражног тима до 2014, пре три године је у извештају закључио да “није реч о индивидуалним злочинима, већ о организованој кампањи у којој је суделовао врх ОВК-а”.

– Елементи из врха ОВК-а су након окончања сукоба на Косову 1999. организовали етничко чишћење јужно од Ибра, а затим и елиминацију политичких ривала – рекао је Вилијамсон осврћући се на поратне злочине.

Садашњи главни тужилац за злочине почињене од ОВК Дејвид Швендиман крајем прошле године је најавио да постоји довољно прикупљених доказа за подизање оптужница. Он је истакао да ће бити независан, али питање је колико ће то бити могуће када су двојица кључних вођа ОВК – Тачи и Харадинај – сада истакнуте политичке фигуре. Швендиман није желео да спекулише са именима оптужених, већ је рекао да је његова порука Београду и Приштини да престану са таквим спекулацијама.

Српска редакција „Спутњика“ је недавно објавила да ће се на првој оптужници наћи име Даута Харадинаја, млађег брата Рамуша, а да ли ће то заиста бити тако, знаће се најраније на јесен. Зната помак у односу на ранију међународну истрагу злочина ОВК коју су водили Хашки трибунал и Унмик је што су сада и пре истрага обезбеђени могући сведоци и разрађен програм њихове заштите. То је учињено након неуспешног поступка против Рамуша Харадинаја и његових сарадника, током којег је страдало 13 потенцијалних сведока од којих су неки били заштићени.

Ослободилачка војска Косова

-ОВК или УЧК је била албанска терористичка организација која се оружаним нападима на званичне државне органе (војску, полицију и друге) и цивиле свих националности борила за независност Косова и Метохије од Србије и Југославије и стварање тзв. велике Албаније

-Према налазима државних органа Републике Србије, али и западних обавештајних служби, основни вид финансирања ОВК била је трговина дрогом, која је чинила најмање половину њених средстава, док је и добар део осталих средстава прикупљен криминалним активностима

-ОВК је основана 1994, а први пут у јавност је изашла 1996.

-Оснивач и вођа терористичке ОВК је све до смрти 1998. био Адем Јашари, који је почетком деведесетих основао најорганизованију терористичку групу „Јашари“, а после уништења групе најзначајније место преузима Хашим Тачи, све до распуштања 1999.

-Обука ОВК од стране албанске армије трајала је од 1996. Тренажни центри за обуку терориста налазили су се у градовима Тирани, Елбасану и Тропоји. Такође су постојале и базе у селима Вицедољ, Кукес, Пескопеја и Лабинот.

-Од 1996. до 1998. ОВК је преузела одговорност за 21 убиство: пет полицајаца (Срби) и 16 цивила од којих је било пет Срба и 11 Албанаца означених колаборационистима. По подацима Министарства унутрашњих послова Србије, ОВК је у том периоду била одговорна за убиство 10 полицајаца и 24 цивила.

-Од почетка 1995. до краја 1998. албанске терористичке групе извршиле су укупно 1.845 оружаних напада на припаднике полиције, као и на грађане свих националности и њихову имовину. Од укупног броја напада, 1.075 напада је усмерено ка припадницима и објектима полиције, 745 напада ка цивилима и њиховој имовини, а 25 напада је било усмерено на насеља и објекте у којима су живеле избеглице из бивших југословенских република.

Најтежи злочини

Ратни

логор Клечка

-Осим логора, ту је, према неким тврдњама, био и крематоријум који су користили припадници ОВК за своје жртве. Истрага се води о нападу ОВК на Ораховац од 17. до 22. јула 1998, када су отета 43 цивила и одведена у Малишево, а потом су са другим киднапованима из других места одведени у Клечку. Само на крају јула 1998. убијена су и спаљена 22 српска цивила у Клечки.

Радоњићко језеро

-Српски истражитељи су још током сукоба пронашли лешеве у каналу и око канала којим се пуни Радоњићко језеро код села Рзнић. Досад су идентификована 34 тела цивила, углавном Срба, али и Албанаца који нису били присталице ОВК.

Логори у Албанији и “жута кућа”

-Према досад доступним информацијама, око 300 особа је било у логорима на северу Албаније под контролом ОВК. Неки логораши, како међународни истражитељски тим сумња (мање од 10), били су жртве трговине органима.

Поратни

Страхоте погрома

-Терористи су 6. фебруара 2001. подметнули експлозив под аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева, у којем је на лицу места живот изгубило 10 Срба, док је четрдесетак путника задобило лакше или теже повреде.

-Погром 2004, у којем је 4.000 Срба протерано, 28 убијено, 930 српских кућа уништено, а 35 српских манастира и цркава спаљено.

Извор: Blic.rs