Здравље Србија

РИГОРОЗНО: Већ пљуште казне због ММР вакцина! Обавезна вакцинација против заушки, рубеола и малих богиња

Фото: Pixabay.com

Три новчане казне изречене у Београду и једна у Крагујевцу родитељима који нису децу вакцинисали против заушки, рубеола и малих богиња

У Србији су досад изречене четири новчане казне – три у Београду и једна у Крагујевцу, родитељима који нису вакцинисали своју децу ММР вакцином против заушки, рубеола и малих богиња.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По закону о Заштити становништва од заразних болести, који је усвојен марта прошле године, вакцинација је у Србији обавезна, а за родитеље или старатеље који не вакцинишу своју децу предвиђене су казне од 30.000 до 150.000 динара.

Поднета 241 пријава

У Прекршајном суду у Београду кажу да је од ступања на снагу закона поднета 241 прекршајна пријава, а да су донете 32 одлуке. Једна новчана казна спада у групу оних до 10.000 динара, док су две у категорији казни између 10.000 и 50.000 динара.

Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду, каже за Курир да о изрицању опомене или новчане казне, као и о висини новчане казне, одлучују искључиво судије које воде поступак на основу процене конкретног случаја.
– Разлог за изрицање опомене уместо новчане казне могао би да буде да се родитељ након покретања поступка ипак одлучио да вакцинише дете. Међутим, и опомена је мера санкције. Тим родитељима се досуђују трошкови прекршајног поступка и уводе се у регистар прекршајних санкција – објашњава председник Прекршајног суда и додаје да судија, уколико тако процени, може применити и институт ублажавања казне, те изрећи казну до 5.000 динара. Мариновић он истиче да се против родитеља који се не одазову судском позиву „предузимају и мере за обезбеђење њиховог присуства“, које између осталог подразумевају довођење до суда и притвор.Прекршајном суду у Крагујевцу поднето је девет прекршајних пријава, а донете су четири пресуде – две опомене, једна ослобађајућа и једна осуђујућа пресуда.
– Окривљени је осуђен на новчану казну у износу од 8.000 динара и обавезан је да плати трошкове прекршајног поступка у паушалном износу од 1.500 динара – рекла је председница суда Сузана Рајовић.

У прекршајним судовима у Новом Сад и Нишу поручили су да санитарна инспекција Министарства здравља до сада није поднела ниједан захтев за покретање прекршајног поступка због невакцинисања деце. Р. Кантар

Процедура кажњавања
ПЕДИЈАТРИ ПРВИ РЕАГУЈУ

Педијатри у школским диспанзерима су први који покрећу поступак против родитеља који нису вакцинисали дете. Увидом у здравствени картон они утврђују да ли је дете примило све обавезне вакцине. Родитељима малишана за које се установи да нису вакцинисали децу педијатри прво шаљу допис да их доведу. Уколико то не ураде, следи опомена. Ако ни ова мера не помогне, надлежни у дому здравља обавештење о невакцинисању детета шаљу санитарној инспекцији, која родитеље дописом подсећа на законску обавезу, а након тога захтев за покретање поступка подносе прекршајном суду.

Чињенице
РОДИТЕЉИ ВЕРУЈУ ДА ММР:

– изазива аутизам
– садржи живин сулфат
– изазива неплодност
– слаби моћ одбране организма
– недовољно је испитана
– држава нема права да нареди обавезну вакцинацију

 

 

 

Извор: Kurir.rs -Фото: Pixabay.com