Издвајамо Свет

САД НЕЋЕ УСПЕТИ ДА ЗАПОЧНУ III СВЕТСКИ РАТ, ЈЕЛОУСТОУН ЋЕ ИХ СПРЕЧИТИ: Научници НАСА у тешкој паници, супервулкан само

Бивши шеф НАСА-е је открио да свемирска агенција активно прави „очајничке“ планове да заштити човечанство од смака света, како се вероватноћа да ће супервулкан Јелоустоуна еруптирати повећава.

По речима Брајана Вликокса, бившег члана НАСА-иног саветничког већа за одбрану планете,њени „ризични“ планови да се Јелоустоун учини безбедним би могли поћи опасно по злу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британскимедији извештавају: Једна од метода би била бушење до дна америчког вулкана и коришћење млаза воде под притиском да се комора магме ослободи топлоте.

Гдин. Вилкокс је, пак, рекао да постоји шанса да ово не буде успешно.

„Уколико пробушите врх коморе магме и покушате да је охладите одатле, то би могло бити врло ризично,“ рекао је он.

„То би могло учинити прекривач магма коморе крхким и подложним ломљењу. Такође би се на тај начин могло изазвати отпуштање штетних испаравајућих гасова у магми на врху коморе који се у другом случају не би отпустили.“

Гдин. Вилкокс је упозорио да је јасно да нешто мора да се учини поводом Јелоустоуна.

Он је за ББЦ изјавио: „Био сам члан НАСА-иног саветничког већа за одбрану планете које је проучавало начине на које НАСА може одбранити планету од астероида и комета.

Током те студије сам дошао до закључка да је претња од супервулкана знатно већа од претње од удара астероида или комете.“

Земља има 20 познатих супервулкана који би својом ерупцијом изазвали ефекте који би променили планету.

Велике ерупције су невероватно ретке, са последњом која се десила пре око 26 500 година на Новом Зеланду.

Међутим, уколико би се сличан догађај одигра данас, то би проузроковало нуклеарну зиму и људи би изумрли од глади за само неколико месеци.

Гдин. Вилкокс је изјавио да је Јелоустоун толико хитан јер је ерупција практично неизбежна, објашњавајући: Јелоустоун експлодира скоро сваких 600 000 година а прошло је око 600 000 година од прошле експлозије, што би требало бити повод да се уозбиљимо и приметимо ситуацију.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс