Здравље Србија

СРБИЈА СЕ ВРАЋА У 19. ВЕК :Чека ли нас МАСОВНО УМИРАЊЕ од малих богиња?

Фото: Pixabay.com

Због ниског обухвата вакцинације против малих богиња у великој смо опасности да се вратимо у 19. век, када је велики број оболелих и умрлих био нормална појава. Вакцинације тада, наравно, није било, а заразне болести су односиле хиљаде и хиљаде живота

Захваљујући ММР вакцини, која штити од заушака, рубеола и малих богиња, број оболелих и умрлих је драстично смањен. Епидемиолог Предраг Кон из Градског завода за јавно здравље у Београду објашњава да су морбиле (мале богиње) кроз историју биле веома карактеристичне за српску војску, као и да их је вакцина драстично смањила.

– У српској војсци од 1879. до 1898. године оболевало је 2.760 на 100.000 особа у просеку годишње. Максимално је било године 1892. – чак 7.681,4 оболела на 100.000. Стопа морталитета је била различита, а највећа забележена је чак 37,3 одсто од оболелих! Умро је, дакле, сваки трећи који је оболео. Најмање умрлих било је 1898. године, када је он износио два одсто од броја оболелих – објашњава Кон.

Како каже, пре увођења вакцинације против малих богиња 1971. године, сваке године су се јављале епидемије са бројем оболелих од 262 до 521 на 100.000 становника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Са увођењем вакцинације поступно је опадао број оболелих, па су се до деведесетих година богиње јављале спорадично. Било је епидемијских година, али са малим бројем оболелих. Од 1962. до 1971. године било је 40.385 оболелих од малих богиња, просечно годишње 380,7 оболелих на 100.000, и 20 умрлих, што је две особе годишње. Те 1971. године се уводи вакцинација, а наредна епидемија ваља се тек 1993. године. Те године се уводи још једна вакцина, односно ревакцинација и јасно се види драматичан пад оболелих – објашњава епидемиолог. Следећа епидемија малих богиња појавила се у Војводини, када је поверење у вакцину драстично опало 2007. године, након чега обухват вакцинисаних малишана више није достизао неопходних 95 одсто. Након четири године епидемија се јавља и на југу Србије. У новембру 2014. године, када је обухват имунизације у Београду био 80,25 одсто, јавља се епидемија и у главном граду, а она траје до почетка лета 2015. године.

 Тренд невакцинисања се наставља, а до краја године у Београду ће бити вакцинисано само 53 одсто малишана, што нам довољно говори о ризику од настанка епидемије. У првих шест месеци у главном граду је вакцинисано само 26,5 одсто деце – објашњава наш саговорник.

Да би се постигао колективни имунитет, потребно је да се вакцинише најмање 95 одсто малишана. Поверење у једну од најкориснијих цивилизацијских тековина урушено је због ширења лажи и гласина о повезаности ММР вакцине и аутизма и разних других болести, па шарлатани иду толико далеко да ову вакцину оптужују и за смрт неке деце. Иако не знају ништа о науци и струци, они дају себи за право да саветују грађане да крше законом прописану обавезу и невакцинишу децу, а успут преко друштвених мрежа шире опскурне текстове од опасности од вакцинације. Стручњаци упозоравају да нам због тога прети епидемија слична оној у Румунији која је ове године однела 32 живота.

Фото: Pixabay.com
Извор: Blic.rs