Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! УПОЗОРЕЊЕ СТАНОВНИЦИМА ГУАМА: Припремите се за напад!

Напетост између Северне Кореје и САД расте, па је становницима Гуама дато упозорење за случај да Пјонгјанг оствари претњу и лансира четири пројектила на њих.

Како јавља „Скај њуз“, канцеларија за цивилну одбрану Гуама издала је брошуру којом упозорава становнике шта да раде у случају да Северна Кореја заиста лансира пројектиле према том острву на ком су смештене две америчке војне базе – једна ваздухопловна и једна морнаричка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У брошури под називом „Припреме за непосредну претњу пројектилима“ становницима Гуама се поручује да у случају сјевернокорејског напада не гледају у експлозију и да потраже заклон у чврстим структурама, по могућности под земљом.

У упозорењу становницима тог острва наводе се и упутства за уклањање радијације.

„Ако је могуће, истуширајте се с много воде и сапуна како бисте поспешили уклањање радиоактивне контаминације“, наводи се у брошури.

Севернокорејска претња нападом на Гуам, америчку територију у Пацифику познату по својим белим пешчаним плажама, уследила је након што је амерички председник Доналд Трамп запретио Пјонгјангу „ватром и бесом какве свет још није видео“.

Пјонгјанг тврди да војни врх Северне Кореје ових дана завршава планове за напад с четири пројектила средњег домета Хвасонг-14, који би требали да паднуи у море мање од 40 километара од Гуама.

На Гуаму живи око 160.000 становника, а након што је режим у Пјонгјангу одредио управо то острво за своју прву мету, становници не могу да сакрију своју забринутост.

„Не знамо хоће ли Северна Кореја овај пут испунити своје претње. Будући да се на Гуаму наводно налази велика количина америчког наоружања, све што можемо да урадимо је да се молимо и верујемо да ће све бити у реду“, рекла је за ЦНН једна од становница овог острва.

 

Извор: Б92 /  INDEX.HR