Регион

УСТАШЕ планирале НАПАД дроновима на Вучића и Додика! Спречена хрватска ЗЛОЧИНАЧКА акција

Хрватски екстремисти планирали да током обележавања 22. годишњице страдања Срба у „Олуји“ изнад стадиона у Ветернику пусте десет дронова са заставама НДХ. Српске службе безбедности то спречиле.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски екстремисти били су сковали паклени план да вечерас на стадиону у Ветернику – где ће на централној комеморацији држава Србија обележити 22. годишњицу злочиначке акције „Олуја“ – пусте десет дронова са усташким заставама НДХ.

Према овом плану, дронови је требало да улете на стадион у Ветернику у тренутку када би се окупљенима обратили председници Србије и РС Александар Вучић и Милорад Додик. Добро координисаном акцијом наших служби овај скандалозни сценарио је проваљен и осујећен.

Читав план осмишљен је након што је у Хрватској ухапшен Исмаил Морина управо због пуштања дрона са картом „Велике Албаније“ на фудбалској утакмици Србија – Албанија.

– Није им било довољно што званични Загреб прави феште у част „Олује“, највећег погрома српског народа у новијој историји, у ком је протерано 250.000 и убијено више од 2.000 Срба. Када се чуло за могуће изручење Морине Србији, екстремисти из Хрватске су кренули да кују планове да у Ветернику дигну дронове са заставама НДХ. Реч је о организацијама које су својевремено ломиле ћириличне табле у Вуковару. Темпирали су да дронове са заставама НДХ дигну у време говора председника Србије Александра Вучића и лидера РС Милорада Додика. Међутим, наши оперативци провалили су овај план и на време га осујетили. – наводи неименовани извор.

Колинда: Олуја је БЛИСТАВА ВОЈНА ПОБЕДА

И док нико од званичника Србије јуче није желео да јавно говори о овој теми како се не би подизала тензија уочи годишњице „Олује“, стручњаци за безбедност, истичу да Хрватима очигледно није довољно што провоцирају на свом терену.

Бивши оперативац ДБ Божо Спасић каже да кад год се организују манифестације попут ове у Ветернику, наше обавештајне и контраобавештајне службе проверавају све безбедносне ризике.

– Обележавање сећања на прогон Срба у акцији „Олуја“ јесте скуп високог ризика. Због тежине коју ова манифестација има и због подсећања на злочине Хрватске током ове акције, неко је желео да изазове инцидент са циљем да се прича о томе, а не о суштини, односно прогону више од 220.000 Срба из Хрватске – истиче Спасић, додајући да је убеђен да иза свега стоји хрватска обавештајна служба:

– Не верујем да је овакву саботажу планирао један човек или нека минорна група. Сигурно иза свега стоји хрватска обавештајна служба по чијем налогу и уз чију помоћ је неко требало то да изведе. Срећом, наше службе су обавиле свој посао на најпрофесионалнији могући начин – наглашава Спасић.

С њим се слаже и Драган Шормаз, члан Одбора за контролу служби безбедности, који сматра да су наши обавештајци и контраобавештајци још једном били на висини задатка.

– Не смемо и нећемо дозволити да се инцидент попут оног током утакмице Србија – Албанија икада више понови. Свесни смо сви да у региону има много екстремиста и управо због тога су наши оперативци увек у приправности. Али то је и потврда да је политика мира и стабилности коју промовише председник Вучић исправна и једина реална – закључује Шормаз.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта није изненађен покушајем наших суседа да покваре обележавање сећања на ово страдање Срба.

– Хрватској много смета Вучићева одлука из 2015. да се заједно са РС 5. август прогласи и обележава као Дан сећања на све прогнане и страдале Србе у акцији „Олуја“. Стога не изненађује да у Хрватској постоје групе и појединци који су желели да компромитују и спрече ову манифестацију -подвлачи Линта.

 

Извор: Srbija danas/ Informer