Издвајамо Православље

ЦРНОГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ЗАПРЕПАСТИО ВЕРНИКЕ: Изрекао страшне речи о Светом Василију Острошком!

Митрополит Црногорске православне цркве Михаило, изненадио је вернике изјавом да није сигуран да је Свети Василије Острошки и даље под Острогом. „Питање је, кад су носили Светог Василија Острошког, кроз Никшић и кроз Херцеговину да ли је Свети Василије у Острогу“, рекао је он.

„Питање је, кад су носили Светог Василија Острошког, кроз Никшић и кроз Херцеговину да ли је Свети Василије у Острогу“, казао је Митрополит Црногорске православне цркве Михаило, након службе, и освештања грозђа, која је на Ивановим коритима поводом празника Преображења служена на гувну у непосредној близини цркве Преображења Господњег на Ивановим коритима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оптужио челнике СПЦ да ломе честице Црногорских светитеља, преноси Кодеx.

„Ми имамо пет – шест светитеља у Црној Гори. Двадесетих година прошлог века у Црној Гори је био план, у време Фатића који је рекао “сад нисмо више Црногорци, сад смо Срби” да се мошти Црногорских светитеља спале или закопају дубоко у земљу“.

„Данас имамо исту ствар. Само што не сахрањују светитеље него ломе њихове честице и носе их по Европи. Тако је од честице моштију Светог Василија Острошког направљерна црква у Београду, на Бежанијској коси. Сада, недавно, носили су честице Светог Василија Острошког у Чешку и тамо давали честице наших светитеља“, казао је Михаило, пише портал Аналитика.

Како је казао питање је до када ће то трајати.

„Ја верујем, да ако то будемо дозволили, и као људи и као Црногорци нестаће наших светитеља. Пре свега Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког. Они носе свето миро Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког и њиме помазују странце, који прелазе из католицизма у православље“.

„У Црној Гори није било мира просветитеља, да се узима и да се помазује, јер то је изигравање и Црногораца, и Црногорских светиња, и Црногорске историје и Црногорске државе. Молим вас размислите о овоме, да се овоме стане на пут. Ја ћу тражити директно од Владе Црне Горе, и сви ми који можемо нешто да кажемо да се то заустави“, казао је митрополит Михаило“.
 

Извор: Курир.рс / Портал Аналитика