Русија Свет Србија

Чепурин о Руском центру: Гуше „Ниш“ да би РАНИЛИ СРБИЈУ и показали ко су овде ГАЗДЕ

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин сматра да је разлог зашто се не решава питање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу „очигледно жеља неких снага да се нанесе додатна штета Србији, да се она учини рањивијом“.

– Подривајући овај центар, те снаге покушавају да покажу да је неко други газда ове земље, а никако Срби. Али суверену одлуку овде у било којем случају требало би да доноси само Београд – рекао је Чепурин у интервјуу за данашње „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да не види разлог због чега Центар пет година не може да добије званичан статус у складу са руско-српским споразумом из 2012. године.

– Сматрамо да је спољашњи притисак или утицај ту недопустив. Решење питања је сазрело и презрело. Уосталом, потписивање споразума није ничија жеља већ обавеза на основу међувладиног споразума – рекао је Чепурин.

На питање да ли се Москва спрема да у случају да не буде потписан споразум, затвори Центар, Чепурин каже да сматра да је сама Србија заинтересована да центар ради.

 Он је и отворен на вашу молбу. Верујем да ће Србија наћи начин да реши овај проблем – одговорио је Чепурин.

Говорећи о значају споразума, Чепурин каже да је он неопходан да би се обезбедило функционисање Центра наводећи да он последњих година не може нормално да се развија, а да његово слабљење није ни у интересу Србије, нити држава региона.

О томе шта подразумева статус који се тражи за особље Центра, Чепурин објашњава да би они, према споразуму из 2012. требало да имају исти статус као административно-техничко особље у амбасади.

– То подразумева одређене привилегије, али оне нису велике. Не ради се, и никада се није разговарало о давању дипломатског статуса руским сарадницима РСХЦ – истакао је Чепурин.

Према његовим речима, Русија не жели да поставља никакве рокове и полази од тога да ће ово питање бити решено позитивно.

Упитан да ли председник Александар Вучић и Влада дугорочно могу да одрже политику балансирања између Истока и Запада, Чепурин је одговорио да Србија треба да „седи на једној столици – српској“.

– Зашто ваша земља не би могла да сарађује и са једнима и са другима? Ми никада не говоримо – немојте да сарађујете са Немачком или с било ким. А, Србија нема никакав разлог за разлаз са Русијом. Сасвим је обрнуто – поручио је Чепурин.

Чепурин је рекао и да ће руски „мигови“ „стићи брже него што се мисли“ и да је већина процедуре спроведена.

Када је реч о систему С-300, Чепурин је навео да је речо о врло „скупоценим алатима“ и да треба „размислити шта је тачно потребно Србији“.

 

 

 

Извор: Tanjug