Издвајамо Регион

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ МОНСТРУОЗНОГ УБИСТВА СРПСКОГ ДЕЧАКА (12): Ухватила га је за косу, стегла рукама и пререзала му врат!

Због свирепог и једног од најмонструознијих злочина почињених у протеклом рату у Суду Босне и Херцеговине је након потврђене оптужнице почело суђење команданту Сакибу Халиловићу званом Кибе и Елфети Весели, припадници диверзантског вода здружених јединица Липље и Каменица Армије Босне и Херцеговине.

Суђење је почело уз много контрадикторности у ранијим исказима и сведочењу првог сведока Џевада Ходица. Жена монструм Елфете Весели у судницу је доведена из притвора са лисицама на рукама, а њен ратни претпостављени Сакиб Кибе Халиловић на суђење је дошао са слободе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оптужница коју заступа тузилац Мирослав Јањић терети их за убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Станковића почетком августа 1992. године у засеоку Бајрићи. Према оптужници, Елфете Весели је у присуству надређеног команданта Халиловића на монструозан начин убила дечака.

Слободан Стојановић (Фото: Јутјуб)

„Ухватила га је за косу и стегла рукама, да би потом прислонила његову главу на своја прса и заклала га пререзавши му врат и гркљан, а затим његово тело одгурнула од себе, говорећи док је чистила крв са своје одеће: „Је*ем му матер, шта уради од мене”, рекао је тужилац Мирослав Јањић.

„Сакиб Кибе Халиловић је све то посматрао из непосредне близине и као претпостављени нити је злочин спречио, нити је касније Елфету Весели, починиоца злочина, казнио, што му је као надређеном била обавеза“, наводи тужилац Јањић.

Тужилац ће оптужницу доказивати са 25 сведока, а међу њима је и очевидац који је убиство дечака посматрао са удаљености од пет до седам метара.

Десет сведока били су припадници диверзантског вода, Халиловићеви борци, а саборци Елфете Весели. Први седок, Џевад Х., у судници је препознао Халиловића, а Елфету Весели није, што је изазвало чуђење. Овај сведок је на почетку суђења имао „кратко памћење“ и док је у судници описивао један од сусрета са заробљеним дечаком Слободаном Станковићем. Он за Халиловића тврди како је био „логистичар“, а не командант. Сведок се чак није сећао ни ко им је у Хрватској поделио униформе и наоружање, да би се притиснут питањина тужиоца Јањића и председавајућег Већу присетио и признао да је то учинио Сакиб Кибе Халиловић. Сведок је тврдио да је од априла 1992. године био припадник Армије БиХ, а онда је рекао да није.

Унакажено тело дечака Слободана Станковића без одеће, одсечених прстију, поломљених екстремитета и насилно извађених зуба пронађено је у масовној гробници у Новом Селу у јулу 1993 године. Сахрањен је на гробљу у Дрињачи.

Елфету Весели, која се годинана скривала, швајцарске власти испоручиле су Босни и Херцеговини у марту ове године. Суђење ће бити настављено 31 августа.

 

Извор: Курир.рс / РТРС