Србија

60 ОДСТО МЛАДИХ ЖИВИ СА РОДИТЕЉИМА И НЕ ЗАРАЂУЈЕ: Ово је слика Србије данас из које њих 70 одсто жели да оде

Живе најчешће с родитељима, не зарађују, разочарани су, али не верују да би им боље било кад би Србија ушла у ЕУ, то би укратко била слика младих у Србији данас, а на основу Алтернативног извештаја о положају и потребама младих, који је сачинила Кровна организација младих Србије (КОМС).

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представљајући извештај који је направљен на основу онлајн упитника са 282 питања, а који је попуњавало 396 младих људи од маја до јула, Бобан Стојановић из КОМС-а каже да 42 одсто анкетираних подржава улазак Србије у ЕУ, док 28 одсто негативно реагује на ту идеју.

Истовремено, 39 одсто младих до 30 година сматра да је Србији потребан јак вођа, а 32 одсто уверено је да демократија није баш најбољи облик владавине.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: СРБИЈУ ЧЕКА ВЕЛИКА РАДНИЧКА ПОБУНА! Слабо плаћени радници у фирмама су у очајној ситуацији!

Упркос томе што више од половине младих живи у породичном стану и што не зарађују, само 25 одсто сматра да би живели боље уколико би Србија ушла у ЕУ.

Свој стан има мање од 10 одсто

Стојановић је прецизирао да у породичном стану живи 61, 4 одсто младих, док у свом стану живи 9,9 одсто њих, у изнајмљеном 20,6 одсто, а у ученичком или студентском дому 5,5 одсто.

Преко 60 одсто младих не зарађује, док 16,8 одсто зарађује до 30.000 динара.

Од 30.000 до 50.000 динара зарађује 12,4 одсто младих, а од 50.000 до 80.000 њих 6,5 одсто. Преко 80.000 динара – 3,6 одсто младих.

Неће у странке

Највећи број није у политичким партијама, чак 81 одсто, 11 одсто јесте, а три одсто планира да се учлани у странку.

– Извештај смо радили од маја до јула са циљем да се предсави објективна слика о положају младих и њиховим потребама и проблемима – рекао је Стојановић, наводећи да је истраживање обухватило институционални оквир, активизам младих, политичка партиципација, култура, млади и тржиште рада.

Говорећи о учешћу младих у Влади Србије, он је подсетио на министре Николу Селаковића и Лазара Крстића, који су имали мање од 30 година док су били на функцији, а навео је и да у Народној скупштини сада има троје посланика који су млади.

Не верују политичарима

Стојановић је додао да у Србији три председника општине имају испод 30 година, а реч је о Пландишту, Бачком Петровцу и Палилули.

Млади сматрају, чак 52, 8 одсто, њих да партије не раде у њиховом интересу, чак 76 одсто каже да не постоји политичар коме верују, а највеће поверење имају у Војску и Канцеларију за младе.

Чак 70 одсто младих планира да се исели из места у коме живе, а најрадије би у западну Европу.

Према подацима Националне службе за запошљавање у Србији је 146.843 незапослених старости од 15 до 29 година, и то је један од највећих проблема.

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња каже да се резултати који су представљени могу искористити за даља промишљања и препоруке.

– Приоритет владе и министарства је решавање проблема незапослености – рекла је она, наводећи да су млади рањива група и да им је потребна подршка.

Кровна организација младих Србије представља највише представницко тело младих у Србији. КОМС је савез удружења који тренутно окупља 97 организација чланица (организације младих и за младе) са читаве територије Србије.

 

Извор: Tanjug