Регион Србија

БРУКА: Хрвати признали да нам продају шкарт робу

Pixabay.com

Познати крем „линолада“ који се продаје у Србији има свега три одсто лешника, док се у Хрватској у овом намазу налази чак 10 одсто лешника! Стручњаци: Треба забранити продају или бојкотовати.

Хрватска „Подравка“ на српском тржишту продаје шкартирану верзију свог познатог крема „линоладе“, која садржи чак три пута мање лешника него она намењена потрошачима у Хрватској!

Класична обмана

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, „линолада“ у БиХ и Србији има свега три одсто лешника, док се у Хрватској, према званичној декларацији, у овом намазу налази чак 10 одсто лешника (видите оквир).

Ово су за Информер потврдили и наши стручњаци, који истичу да је „Подравкин“ крем много лошијег квалитета од оног који се продаје у Хрватској и да је то класична обмана српских потрошача.

Зоран Николић из Националне организације потрошача каже да је „Подравка“ нашла рецепт и од нас створила зависнике, због чега и даље конзумирамо „линоладу“ иако није квалитетна.

– Хрвати су за наше тржиште смањили све хранљиве састојке у својим кремовима, али наши потрошачи и даље купују овај производ, што је застрашујуће. Одавно је познато да многи производи који долазе на наше тржиште немају исти квалитет као оригинал. То је вређање достојанства потрошача, који треба да бојкотују такве производе – каже Николић.

Он додаје да је квалитет оваквих производа још гори од оног што знамо и што нам се представља на декларацији:

– Ми не знамо порекло свих намирница које нам Хрвати стављају у своје слаткише. Требало би да се испитају сви састојци и проценат масноћа и свих параметара у квалитету. Таквом упоредном анализом могли бисмо тачно да знамо шта једемо, а чињеница је да нам је храна веома лошег квалитета – објашњава Николић.

С њим је сагласан и председник Покрета за заштиту потрошача Петар Богосављевић, који предлаже забрану продаје оваквих производа у Србији.

– Потрошачи се доводе у заблуду да једу оригиналну „линоладу“, док у суштини једу шкарт. Међутим, најважније је да Србија усагласи правилнике и стандарде са Европском унијом, а оне који су усаглашени почне да поштује – наводи Богосављевић.

Опасно за децу

Да овакве производе треба потпуно избегавати у исхрани, упозорава и нутрициониста Јована Срејић. Она каже да употреба ових слатких кремова, који су пуни шећера, засићених масти, емулгатора, боја, калорија и уља, може довести до веома опасних здравствених проблема.

– Деца посебно треба да се чувају јер су такве намирнице за њих нездраве и штетне и не би требало уопште да их једу. Може доћи до слабљења функција имуног система, малишани постају хиперактивни, а слаби им концентрација и продуктивност. Такође, у овим намирницама има Е додатака, појачивача боја, укуса и разних штетних конзерванса – закључује Срејић.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: informer.rs