Свет Србија

ДАЧИЋ: „Могу да кажем који је страни фактор, али нећу!“

Министри спољних послова Србије и Македоније, Ивица Дачић и Никола Димитров састали су се данас поподне у Нишу како би разговарали о информацијама до које су дошле српске службе, да је Влада Србије наводно прислушкивана од стране званичног Скопља.

Дачић и Димитров састали су се у пријатељској атмосфери, тврдећи обојица да су две државе пријатељи и да је потребно све ситуације решавати дијалогом.

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је разговор био добар, отворен и конструктиван.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Пренео сам свом колеги сазнања до којих су наше безбедоносне службе дошле у вези са нашим дипломатским представништвом. Наша сазнања изазвала су такву реакцију како бисмо избегли могућност да настане штета, крајња штета у нашим односима у смислу тога да Србија буде увучена и лажно оптужена за изазивање одређених немира и дестабилзацију Македоније. У том смислу желимо да све ове ствари буду проверене и да убудуће наше несугласице решавамо дијалогом. Не желимо да будемо укључени у неке глобалне политичке игре, зато желим да кажем свим грађанима Македоније да од Србије не прети никаква опасност, рекао је Дачић

Дачић је додао да се дипломатско особље вратило у Скопље, а да се амбасадор враћа 31. августа и да ће одмах након тога затражити пријем код председника и министра спољних послова.

-Пошто је састанак био добар и отворен, заједно смо закључили да пријатељи требају једни друге да помажу, рекао је Дачић.

Миснитар спољних послова Македоније Никола Димитров истакао је да је потребам близак и отворен дијалог између двеју земаља.

-Драго ми је да смо имали конструктиван и позитиван разговор и што можемо да размотримо све оно што је досад познато. Обавештајна активност је веома деликатна али смо сигурни да у све то није уплетена Македонска Влада. Битно је да ове информације детаљно испитамо, много је важно да наш регион иде напред и да наши суседи иду напред, и радујемо се када Србија има добре резултате и уверен сам да се и Србија радује када Македонија има добре резултате, изјавио је Димитров.

Иако новинари нису добили конкретне одговоре шта се тачно десило, двојица министара растала су се у пријатељској атмосфери, уз сагласност да су Србија и Македонија две пријатељске земље.

Нисмо мењали одлуку о имену Македоније

Дачић је изјавио да Србија није мењала одлуку што се тиче имена под којим признаје Македонију и истакао да је важно да се две земље понашају отворено и искрено.

„Нас боли што смо признали Македонију под уставним именом, што нам је замерила Грчка која иначе није признала Косово, док је Македонија то учинила“, рекао је Дачић и подсетио да је Косово признала претходна македонска влада, а не влада Зорана Заева.

„Без обзира на све, ми нисмо мењали нашу одлуку“, поручио је шеф српске дипломатије.

Извор: Blic.rs/ Tanjug