Русија Свет Србија

Док је Вучић председник, а ја министар одбране, Србија остаје војно неутрална: Вулин загрмео на састанку са руским колегом

Фото: Јутјуб

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је, после састанка са српским министром одбране Александром Вулином у Москви, да очекује већу војну и војно-техничку сарадњу са Србијом, преноси ТАС С.

Надам се да ће динамика коју имамо у војној и војно-техничкој сарадњи не само остати сачувана, већ да ће се и повећати – рекао је Шојгу и додао да је претходних година много тога започето и урађено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, то се односи и на војно-техничку сарадњу, као и на помоћ Русије у набавци оружја и војне опреме.

– То се, наравно, односи на војну сарадњу, заједничке вежбе, размену делегација не само на нивоу високе команде, већ и на нивоу средњег и нижег нивоа – прецизирао је Шојгу.

Српски министар одбране рекао је да мигови стижу по плану, до краја године, као и техника која ће припасти копненој војсци.

Вулин је рекао да је још једном потврдио принципијелну позицију Србије да ће и даље бити војно неутрална и да неће бити члан ниједног војног савеза.

– Док је Вучић врховни командант војске и председник Републике Србије, а ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО-а, ниједног војног савеза, баш као што никада нећемо увести санкције Руској Федерацији – рекао је Вулин.

Србија се, како је истакао, изборила за своје право да одлучује о својим пријатељима, да одлучује да сама бира свој политички и војни пут, и тако ће и наставити.

– Наш пут, када је реч о ЕУ савршено је јасан и ја сам то рекао, али када је војно одређење у питању, остајемо неутрални и тако ће и бити – закључио је министар Вулин.

Он је истакао и да ће се у свакој одлуци водити рачуна о интересима Србије на првом месту, наводећи да су интереси Србије да има најбоље могуће односе са Руском Федерацијом, као и да је то рекао свом саговорнику.

Он је захвалио Руској Федерацији на начину на који је прихваћена делегација Министарства одбране и Војске Србије и односу према нашим војницима.

Вулин је рекао да је такође још једном захвалио на принципијелној позицији Руске Федерације када је у питању однос према Косову и Метохији, саопштило је Министарство одбране.

На састанку је потврђена важност опремања Војске Србије новим средствима, пре свега борбеним авионима, тенковима и борбеним возилима, ради реализације и унапређења процеса обуке и јачања њених оперативних способности у суочавању са бројним изазовима и претњама све нестабилнијег света, наводи се у саопштењу.

Министар Вулин је истакао да авиони МиГ из Руске Федерације стижу по плану. Све административне процедуре су урађене и руска и српска страна су испуниле шта је договорено, преостају техничке процедуре. Он је рекао да се нада да ће МиГ-ови стићи до краја године, а после тога и техника, која ће припасти нашој Копненој војсци.

Вулин и Шојгу разговарали су и о даљем унапређењу билатералне војне сарадње.

На војном полигону у Алабину недалеко од Москве одржана је финална трка у тенковском биатлону којој су присуствовали министри одбране Русије и Србије Сергеј Шојгу и Александар Вулин, а српски тенкисти заузели су шесто место.

Шојгу и Вулин присуствовали су на полигону у Алабину недалеко од Москве финалној трци у тенковском биатлону на којој је победила руска екипа, а Србија заузела шесто место

Извор: Telegraf.rs/Tanjug