Регион

ГОДИШЊИЦА „ОЛУЈЕ“ Китаровић: Не веселимо се било чијој тузи, поклонимо се српским жртвама

Традиционалном будницом улицама Книна, у овом граду је данас почела централна манифестација обележавања Дана победе и домовинске захвалности, Дана бранитеља и 22. годишњица војно-полицијске акције хрватских снага „Олуја“.

Током ове војне акције из тадашње Републике Српске Крајине протерано је око 250.000 Срба, док их је више од 1.800 убијено или заувек нестало.
На Книнској тврђави је подигнута застава, државни врх је положио цвеће, а цела манифестација за разлику од претходних година сведена је на Книнску тврђаву и помало на централни Градски трг, где овог пута неће бити обраћања званичника.

За разлику од претходних година, вечерас у Книну неће наступити хрватски певач Марко Перковић Томпсон, који у својим песмама глорификује усташтво, већ ће уместо њега свирати „Прљаво казалиште“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Книнску тврђаву стигли су председница и премијер Хрватске, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић, који ће се обратити присутнима.

Председница Грабар Китаровић је по доласку на Книнску тврђаву рекла да не види разлог зашто се неко не би поклонио српским жртвама.

– Ми се не веселимо било чијој тузи и верујемо у заједничку будућности свих грађана – рекла је Китаровић.

За све присутне у Книну „Олуја“ је најважнија војна акција, којом је ослобођена Хрватске од, како кажу, великосрпске агресије тадашње режима у Београду.

Бивши члан Хрватске народне странке, политичар Радимир Чачић је коментарисао изостанак Томпсона у Книну и рекао да и сам воли да запева његове песме, али да то не значи да га политички препознаје, а камоли да му је политички близак..

– „Олуја“ је била акција ослобађања Хрватска, стварна и коначна победа у домовинском рату, победа над агресором. Хрватска је била нападнута, Хрватска се бранила и у том рату је победила – рекао је Штир.

Будница у Книну је почела јутрос у седам сати, а извео ју је Оркестар Оружаних снага Републике Хрватске. Код споменика победе „Олуја 95“ положени су венци и запаљене свеће, а заједнички венац положио је највиши државни врх хрватске и представници удружења бранитеља из Домовинског рата.

Мису за погинуле бранитеље предводио је војни бискуп Јуре Богдан. У 9.15 сати почео је војно акробатски церемонијални програм, након чега је уследио мимоход мотоцикла и мотора, а убзо и целодневни програм на книнској тврђави.

У Книн су већ пристигли бројни грађани, а међу њима су и бројни хрватски бранитељи и ратни војни инвалиди који су 1995. учествовали у „Олуји“.

Извор: Tanjug