Србија

ХОРОР ЗА ЂАКЕ: Родитељи ће од 1. септембра добијати СМС поруку…

Увођење е-дневника које је планирано за 1. септембар, подразумева велики број новина, како за наставнике, тако и за ученике. Једна од највећих измена, која ће изненадити ученике, јесте слање смс порука родитељима сваи пут када њихово дете изостане са часа.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство просвете, науке и технолошког развоја данас је представило изглед и функционисање електронског дневника чија примена почиње у 200 школа у Србији од 1. септембра.

 Е-просвета је систем који је превасходно усмерен ка школама, наставницима, учитељима и родитељима, и потпуно је бесплатан.

КАКО ЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ Е -ДНЕВНИК?

– наставник ће моћи да види само своје оцене

овим је онемогућено тзв. преписивање оцена, где је ученик рецимо имао из математике 4, из српског 4, па ће и из физике и хемије такође добити 4. Систем је тако подешен да не дозвољава наставнику да улази у оцене ученика из других наставних јединица.

ИЗЕТБЕГОВИЋ:“Срби и Хрвати у Босни су ИЗМИШЉЕНЕ НАЦИЈЕ“

– изостанци ће се родитељима слати смс-ом

када ученик изостане са неког часа, родитељ ће добити смс поруку да његово дете неоправдано одсуствује. Овим, Министартсво жели да смањи број изостанака у школама, јер се неретко дешава да школе имају изједначен број изостанака и ученика.

– наставници неће моћи сами да бришу и мењају оцене у е-дневнику

када наставник једном унесе оцену у е-дневник, неће моћи сам да је брише и преправља, већ ће морати да шаље захтев директору школе да одобри измену. Овим ће се у сваком моменту знати ко, када и због чега уноси измене у е-дневник.

– родитељи неће одмах моћи да имају приступ е-дневнику

Будући да је ово пилот пројекат који тек треба да се тестира, родитељи неће моћи одмах да псриступе. Прво ће бити потребно да сви наставници и разредне старешине науче да уносе податке у е-дневник, а након тога ће бити организовани састанци са родитељима, како би добили лозинке за приступ и научили да гледају оцене за своје дете. Родитељ ће моћи да види податке које је могао и до сада, а то су оцене , похвалнице, и изостанци.

– директор школе која примењује е дневник моћи ће да добије податке о школи у реалном времену

у сваком моменту директор школе може да види како се котира његова школа у односу на друге које имају е-дневник. То рангирање ће се пратити на основу изостанака и оцена ученика, и достигнућа на такмичењима

– родитељ ће оцене у е-дневнику видети 2 дана касније

у договору са психолозима одлучено је да родитељ оцену у е-дневнику види после два дана. Овим дете има времена да оде кући, одлучи како ће објаснити родитељима ако је у питању лоша оцена, и смири њихове бурне реакције које би уследиле, ако би родитељ аутоматски по уносу, могао да види оцене

Огласила се и ЕУ: Ево шта каже о сукобу Србије и Македоније

– постојаће координатор који ће водити рачуна о функционисању е-дневника

координатор че попуњавати информације о школи, школској години и вршиће обуку наставника. Водиће забелешке о дневницима и у сваком тренутку ће радити на одржавању система

Е-дневник је за сада планиран у 200 основних и средњих школа у Србији, а пројекат ће се сукцеисивно примењивати и у осталим школама када се за то стекну услови. На крају школске године, сви подаци унети у електронски дневник током године, ће се штампати и чувати у папирној варијанти.

Е-дневник је први пројекат које Министарство покреће, а поред њега ће уследити и примена е-лектире, и виртуелног музеја, информационог система за аналитику учења, као и националну платформу за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја.

Основне школе имаће само е-дневник, тј. електронски унос, док ће средње школе поред електронског,оцене уносити и у стандардни дневник.

Планирано је да за две и по године, све школе у Србији, имају изграђену инфраструктуру, неопходну за функционисање овог пројекта.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs