Регион

Хрватски премијер ликује: „Олујом“ смо сломили сан о Великој Србији

Пленковић је рекао и да та, како је рекао, чињеница обвезује власт, цело друштво и нове генерације да одају поштовање и почаст жртви хрватских бранитеља да настоје градити друштво и земљу онаквом какву су сањали и за какву су се залагали.

 

Обележавање 22 године од војно-полицијске акције хрватских снага Олуја, што се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља, почело је данас полагањем венаца на загребачком гробљу Мирогој и том приликом званичници су поручили да је ово дан одбране од „великосрпског режима“ када је „сломљен сан о Великој Србији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Радикали не желе рат: Питање Косова замрзнути, па тражити помоћ од Русије“

Венце су положили председнк владе Андреј Пленковић, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и изасланица председнице Хрватске Маја Чавловић.

Венци су положени код споменика „Глас хрватске жртве – Зид боли, код централног крста“ у Алеји погинулих хрватских ветерана из Домовинскога рата, на гробу првог хрватског председника Фрање Туђмана и на заједничкој гробници за неидентификоване жртве.

Премијер Пленковић је рекао да је полагањем венаца одата, како је рекао, „почаст хрватским бранитељима и свима који су за слободу Домовине дали свој живот и здравље у одбрани од великосрпског режима Слободана Милошевића“.

Пленковић је рекао и да та, како је рекао, чињеница обвезује власт, цело друштво и нове генерације да одају поштовање и почаст жртви хрватских бранитеља да настоје градити друштво и земљу онаквом какву су сањали и за какву су се залагали.

– У то време је државничка мудрост и одважност првог хрватског председника Фрање Туђмана, у комплексним међународним и сигурносним околностима, придонела ослобађању не само већине окупираних територија Хрватске,већ је значила и стратешки преокрет односа у БиХ, спречавање нове Сребренице у Бихаћу и да је захваљујући Олуји дошло до постизања Дејтонског и Париског споразума – навео је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Упитан о подизању кривичне пријаве коју је НВО Документа – Центар за суочавање с прошлошћу поднео за злочине почињене у Уздољу код Книна и оближњим засеоцима од 5. до 8. коловоза 1995., Пленковић је одговорио да хрватска влада „води рачуна о дигнитету Домовинског рата и свему на чему је Хрватска утемељена“.

– Истовремено, Хрватска је демократска држава и држава у којој постоји слобода говора и активности свих удружења – рекао је.

Председник Сабора Горан Јандроковић је рекао да је операцијом Олуја, којом је ослобођена скоро петина окупираних територија, „сломљен сан о Великој Србији“ и да је „Хрватска у Олуји исказала заједништво свих људи, велику војну силу те показала да се и у сложеним међународним односима могу остварити жељени циљеви“.

Истакао је и је ово „дан сећања на све погинуле за Хрватску, а с посебним поштовањем и првог хрватског председника Туђмана без чије визије и разумевања међународних околности пројект стварања хрватске државе не би био овако успешан“.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug