Из угла врхунских лекара: Како молитвом и вером можете потпуно да се излечите!

Потпуно објаснити како долази до позитивног ефекта духовности на здравље није толико важно, јер ми не разумемо ни механизам деловања многих лекова, али знамо, посматрајући узрок и ефекат, да они делују, објаснио је психијатар.

 

Бројне студије показале су да понављање молитве и медитација могу да смање психолошки стрес, повишени крвни притисак, успоре ритам срчаних откуцаја и дисања, као и појачају имунитет, односно обрамбене снаге организма.

Религија и медицина су повезане на начин који није могуће сасвим објаснити и размрсити. Ту повезаност лекари виде с времена на време. Није у питању само организована религија која неким пацијентима даје снагу, већ свако има духовност која животу даје смисао.

Веза између духа и тела траје вековима, али као лечење постала је наука. Све до недавно, лекари са Запада удаљили су се од духовности и религиозне вере. Сада захтеви пацијената, заједно са научним студијима које доводе у везу веру са добрим здрављем, полако преобраћају скептичну медицинску заједницу.

Научни часописи и многе нове књиге прихватају ову тему у разматрање, а све већи број лекара присуствује скуповима на којима се расправља о вери и оздрављењу.

ГРАДОНАЧЕЛНИК КНИНА: „Надам се да ће се Срби вратити, Книн је њихова дедовина“

Талас недавних испитивања помера зид између цркве и лабораторије. На пример, истраживања показују да људи који одлазе на литургије више од једном недељно, живе у просеку седам година дуже од оних који уопште не иду у цркву.

Испитивања обављена на медицинском факултету америчког Универзитета Дјук открила су да људи који једном недељно одлазе у цркву имају мањи ризик да ће бити хоспитализовани из било ког разлога, него они који одлазе у цркву ређе. Ако и буду хоспитализовани, бораве у болници мање времена од оних других.

Вером до уравнотеженог стања

Психијатар Мартин Џонс, са Универзитета Харвард, који проучава везу између вере и оздрављења, каже:

„Потпуно објаснити како долази до позитивног учинка духовности на здравље није толико важно. Исто тако, ми не разумемо механизам деловања многих лекова. Али знамо, посматрајући узрок и ефекат, да они делују. Слично томе, ми можемо да видимо ефекте личне духовне свести на коначни резултат, па према томе, зашто је не користити? То је попут плацебо ефекта. Зашто он има учинак? Веровање. То је врло моћна снага“, објаснио је психијатар.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: