Издвајамо Свет

МИСТЕРИОЗНО ОРУЖЈЕ КОСИ АМЕРИКАНЦЕ НА КУБИ: 16 дипломата на Куби претрпело озбиљно оштећење мозга! (ФОТО/ВИДЕО)

Лекар који је прегледао америчке и канадске дипломате који раде на Куби утврдио је да пате од озбиљног стања као што су блага трауматска повреда мозга и оштећење централног нервног система.

Дипломате су се жалиле на симптоме губитка слуха, мучнину, главобоље, поремећај равнотеже, после онога што је описано као „инциденти“ који су почели да их погађају у Хавани крајем 2016. године, пренио је ЦБС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници истражују да ли су дипломате биле мете неке врсте соничног напада на њихове домове. Један добро обавештени извор рекао је да су инциденти наставили да се понављају на острву и да су поједине америчке дипломате због тога скратиле мандат.

Стејт департмент је раније овог мјесеца саопштио да се један број Американаца који су радили у Куби вратио у САД из „медицинских разлога“ који нису животно угрожавајући.

Портпаролка Хедер Ноерт је пре две недјеље рекла да је Стејт департмент сазнао за инциденте у амбасади у Хавани крајем 2016. Она је рекла да је извор или узрок „инцидената“ непознат али да „изазивају низ физичких симптома“ код службеника америчке владе.

Неколико америчких држављана у амбасади је евакуисано у САД током протеклих пола године након што су се жалили на здравствене тегобе. Поједини су касније добили слушне апарате. САД су због ових инцидената протерале двоје кубанских дипломата.

Куба је саопштила да истражује наводе, али је инсистирала да не би „никада… дозволила да се кубанска територија користи за било какву активност против акредитованих дипломатских агената или њихових породица“.

ЦБС је објавио да је један доктор који је прегледао медицинска документа упозорио на здравствене ризике даљег излагања.

 

Извор: Kurir.rs / CNN