Регион Србија

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ПОСЛАЛА ПОРУКЕ ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Ево шта је поручила Хрватима, али и у вези дијалога о Косову

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је јутрос у Подгорицу где ће учествовати на самиту Америчко-јадранске повеље

Премијерка Србије Ана Брнабић учествује данас на самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици, где ће, на маргинама скупа, разговарати са потпредседником Сједињених Америчких Држава Мајклом Пенсом. Брнабић ће прво имати билатерални састанак са председником Владе Црне Горе Душком Марковићем с којим би требало да разговара о наставку сарадње две државе и међусобној помоћи на путу ка чланству у Европској унији. Уочи важних састанака говорила је о односима у региону, као и унутрашњем дијалогу о Косову.

Србија ће још једном показати да је конструктивна и толерантна, али неће игнорисати Хрватске нове мере на српске производе и успеће да заштити наше произвођаче и извознике, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић уз оцену да Хрватска тиоме крши ССП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Подгорици, рекла да на Самит Америчко-јадранске повеље долази мање оптимистична и лошије расположена него када је пре извесног времена одлазила у Трст на Самит лидера западног Балкана.

Како је истакла мере које је увела Хрватска сигурно ће бити тема коју ће да покрене на радном делу састанка, јер потез Загреба, како каже, не иде у прилог регионалне сарадње.

– Причали смо пре месец дана у Трсту и две основне теме су биле инфратруктурно повезивање и економска сарадња. Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали – подсетила је Брнабић.

Председница Владе је констатовала да је Србија много пута показала да је и толерантна, и флексибилна, и конструктивна, али да јој се чини да сваке године, отприлике у време прославе оружане акције “Олуја” у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали.

 Ово је јасно кршење ССП-а. Ми смо као влада упутили ноту хрватској влади, односно министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Разговарамо и са осталим земљама на које се ово односи, како бисмо имали заједнички наступ према овом питању – рекла је Брнабић.

Она је додала да, када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи.

То нису ствари које треба да се дешавају у региону, рекла је Брнабић.

– Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике – поручила је Брнабић.

ВЛАДА ЋЕ УЧЕСТОВАТИ У ДИЈАЛОГУ

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Подгорици, рекла да је њен највећи утисак да је дијалог о Косову и Метохији почео и да је та иницијатива председника Републике веома успешна.

– Много људи је рекло своје мишљење. Неки су рекли да не желе да учествују. И то је дијалог и то је став, за мене мало неодговоран, али треба да га чујемо. Важно је да је дијалог почео и влада ће учествовати у њему – рекла је Брнабић.

СРБИЈА ЛИДЕР НА БАЛКАНУ У МИРОВНИМ МИСИЈАМА

Србија ће на Самиту Америчко-јадранске повеље, који се одржава данас у Подгорици, поново истаћи своју опредељеност ка војној неутралности и указати на чињеницу да је, и поред тога, један од лидера на Балкану када је реч о учешћу у мировним мисијама, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

– Србија је седма земља у Европи и 45. на свету по учешћу у мировним мисијама. И ту се види наша озбиљност и посвећеност мировним процесима у оквиру Уједињених нација и Европске уније – изјавила је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Она је додала да ће на Самиту разговарати и о мигрантској кризи током које је кроз Србију прошло, како је рекла, више од милион миграната.

– И ту се Србија показала као један од лидера и најотворенија земља нашег региона и ЕУ, када је реч о помоћи тим људима, а да не затвори своје границе – рекла је Брнабић.

Председница владе је нагласила да је Србија успела и да, заједничким акцијама Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, заштити грађане наше земље.

– Спречили смо око 22.000 илегалних миграната да уђу у Србију. Успели смо да заштитимо нашу земљу и понашали смо се одговорно – рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug