Србија

ПРОБНИ БАЛОН ИЛИ ЗАНОС:Колико се закаснило са идејом о ПОДЕЛИ КОСОВА и да ли је то уопште могуће

Фото: Јутјуб

Пробни балон, закаснели предлог, заношење, само су нека виђења идеје српског шефа дипломатије Ивице Дачића да косовски проблем треба решити “разграничењем, или како год да се зове”

Ову идеју Дачић је изложио у ауторском тексту за “Блиц”, коју су многи схватили као предлог да се Косово у перспективи подели на српски и албански део.

Пре неколико дана швајцарски дневник “Ноје цирхер цајтунг” оценио ју је као “пробни балон Београда”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иако то није експлицитно рекао, било је јасно да циља на одвајање Севера Косова на коме живе претежно Срби – наводи овај дневник.

Међутим, идеја о подели Косова није непознаница, и протеклих месеци могла се чути са разних страна, а нарочито у последње време, од када је у јавности покренута прича о унутрашњем дијалогу о Косову.

Подела је нереална

Међутим, мало ко верује да је овакав сценарио заиста и могућ. Пре неколико дана то је рекао и професор међународног права Тибор Варади

– Да се Косово врати и постане део Србије, мислим да то у овом часу није реално. Али, нисам свезналица. А то да се српске цркве, манастири, културна и језичка права заштите путем персоналне и територијалне аутономије, то је остварљиво. То би било праведно и могуће – казао је он.

У могућност поделе Косова не верује ни Оливер Ивановић, лидера ГИ СДП.

– ЕУ је бројним споразумима, од оног о уређењу граничних прелаза, слободи кретања, верификацији диплома, до Споразума о заједници општина са већинским српским становништвом, ставила тачку на евентуално издвајање севера Косова – казао је он.

Дачић се „занео“

Зато се и поставља питање шта се крије иза оваквог предлога? Како за “Блиц” каже директор Форума за етничке односе Душан Јањић, који каже да му се чини да се Дачић “мало занео, и заборавио на разлику између своје функције и реалности”, али и да ће се “вратити у оквире”.

Питање је шта се налази иза оваквих прича и чему оне воде. Потребне су озбиљне консултације, озбиљни кадрови када је о овом питању реч, подршка и у парламенуту и у странкама, које нема – наводи он.

Север за Прешево?

Како каже, једино што може да наслути из Дачићевих изјава јесте да оваква идеја можда може да значи размена севера Косова за Прешево.

– Међутим, морам да додам и то да је север Косова добрим делом интегрисан, и све то захваљујући баш његовим потписом 2013. године, када смо изгубили прилику да сачувамо колику-толику аутономију – прича он.

Шта губи Србија

Наводи ни да му није најјасније шта би Србија могла да добије, али и да види шта би могла да изгуби.

Прешево и околину, око 80 километара аутопута на Коридору 10, чиме бисмо практично изгубили повезаност са Македонијом, па преко ње и Грчком. Пошто цео принцип почива на етничкој основи, следеће што би могло да се очекује је да Мађари на северу Бачке најпре затраже аутономију па припајање, а затим и Бошњаци у Новом Пазару – објашњава он, наводећи да су ове идеје и “опасне”.

Запад, односно земље Квинте, имају став да нема нових ратова, а сви знамо да никакве поделе нису могуће без тога. Потпредседник САД Мајк Пенс је у Црној Гори рекао да ће се проблеми решавати у миру, а нисам сигуран ни колико би Русији Дачићев сценарио одговарао – истиче Јанић.

Каже и да се слаже да свако треба да изнесе своју идеју, али истиче и да “Дачић није свако, већ потпредседник владе задужен за политику, како је рекао председник Србије Александар Вучић”.

– Ако је неко подржавао овакве идеје била је то руски експерт за Балкан Јелена Гускова, која је пре неколико дана и сама рекла да је “црвена линија” пређена када је реч о дијалогу – истиче Јањић.

Извор: Blic.rs