Србија

Пуковник Савић: „Није милитаризација већ обавеза – цивилна обука за све“

И жене на селу биће обухваћене обуком цивилне заштите и за поступање у ратним и ванредним ситауцијама, каже пуковник Миодраг Савић, бивши шеф цивилне заштите.

Коментаришући најаве министра одбране Александра Вулина да ће све жене до 50 година морати да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и за поступање у ванредним ситуацијама, Савић је гостујући на ТВ Пинк подсетио да закон предвиђа војну обавезу за мушкарце до 60 године, а за жене до 50 година.

Запостављено је питање жена на селу, а оне су значајне и морају да буду обухваћене системом обуке и наћи ће место у цивилној заштити – навео је Савић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да ће концепт обуке детаљније представити министар Вулин у наредном периоду, додајући да ће обука бити таква да неће оптерећивати радно ангажовање.

Како каже, обука ће морати да прати и невојне изазове, ризике и претње, а биће укључена и омладина. Као пример је навео Русију која у систему цивилне заштите има исти број људи колико је и у оружаним снагама.

Подсетивши да је цивилна одбрана део система одбране, те да је постојала у нашој земљи до 2006, Савић је подсетио и да је министар одбране Александар Вулин објаснио да није реч о милитаризацији друштва, већ о законској обавези грађана.

Сви грађани, како је навео, имају право и дужност да учествују у цивилној заштити и у складу с тим ће бити и распоређени на одређене дужости, а сви који су се обучавали за војне задатке могу бити распоређени на војне дужности.

– Одбрана земље је част, обавеза и пре свега патриотски чин – поручио је Савић.

 

 

Извор: Vestionline, Tanjug