РИГОРОЗНО: Већ пљуште казне због ММР вакцина! Обавезна вакцинација против заушки, рубеола и малих богиња

Три новчане казне изречене у Београду и једна у Крагујевцу родитељима који нису децу вакцинисали против заушки, рубеола и малих богиња

У Србији су досад изречене четири новчане казне – три у Београду и једна у Крагујевцу, родитељима који нису вакцинисали своју децу ММР вакцином против заушки, рубеола и малих богиња.

По закону о Заштити становништва од заразних болести, који је усвојен марта прошле године, вакцинација је у Србији обавезна, а за родитеље или старатеље који не вакцинишу своју децу предвиђене су казне од 30.000 до 150.000 динара.

Поднета 241 пријава

У Прекршајном суду у Београду кажу да је од ступања на снагу закона поднета 241 прекршајна пријава, а да су донете 32 одлуке. Једна новчана казна спада у групу оних до 10.000 динара, док су две у категорији казни између 10.000 и 50.000 динара.

Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду, каже за Курир да о изрицању опомене или новчане казне, као и о висини новчане казне, одлучују искључиво судије које воде поступак на основу процене конкретног случаја.
– Разлог за изрицање опомене уместо новчане казне могао би да буде да се родитељ након покретања поступка ипак одлучио да вакцинише дете. Међутим, и опомена је мера санкције. Тим родитељима се досуђују трошкови прекршајног поступка и уводе се у регистар прекршајних санкција – објашњава председник Прекршајног суда и додаје да судија, уколико тако процени, може применити и институт ублажавања казне, те изрећи казну до 5.000 динара. Мариновић он истиче да се против родитеља који се не одазову судском позиву „предузимају и мере за обезбеђење њиховог присуства“, које између осталог подразумевају довођење до суда и притвор.Прекршајном суду у Крагујевцу поднето је девет прекршајних пријава, а донете су четири пресуде – две опомене, једна ослобађајућа и једна осуђујућа пресуда.
– Окривљени је осуђен на новчану казну у износу од 8.000 динара и обавезан је да плати трошкове прекршајног поступка у паушалном износу од 1.500 динара – рекла је председница суда Сузана Рајовић.

У прекршајним судовима у Новом Сад и Нишу поручили су да санитарна инспекција Министарства здравља до сада није поднела ниједан захтев за покретање прекршајног поступка због невакцинисања деце. Р. Кантар

Процедура кажњавања
ПЕДИЈАТРИ ПРВИ РЕАГУЈУ

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: