Православље

Седам Светих Спавача: Верује се да ће се мушкарцима испунити свака жеља данас ако ураде следеће

Фото: Pixabay.com

Српска православна црхва и њени верници данас славе Свете Отроке.
То је легенда о седам младића, које су стари хришћани веома поштовали. Међутим, она се данас помало заборављена, па многи и не знају за ове светитеље.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радња је смештена у Ефес (данашња Турска) око 250. године лета Господњег. У то доба под вођством цара Децијам хришћане су гонили са свих страна. Седморица младића, хришћана, који су били и војници, одбили су да приноср жртве многобожачким боговима, па су се, бежећи од цара и његове војске, сакрили у пећину код брда Охлон.

Прича каже да је реч је била о деци најугледнијих старешина Ефеса, а звали су се: Максимилијан, Јамвлих, Мартинијан, Јован, Дионисије, Екзакустодијан и Антонин.
По доласку у пећину, Деције је сазнао шта су момци урадили и наредио је да се пећина зазида. Младићи, ипак, по Божјој вољи, предање каже, нису умрли, већ су заспали.

Спавали су преко 200 година! За то време хришћанство је постало доминантна вера широм Европе. Младићи су се, напокон, пробудили у време владавине Теодосија ИИ, побожног и благог владара, здрави и исти какви су пре више од два века били.

Изненадили су се када су, изашавши из пећине, видели да се налазе у сасвим другачијем времену и међу сасвим другим људима. Наравно, изазвали су велику пажњу својом појавом, а због својих прича о сопственом васкрсењу умало и да погину.

У то време, причама о васкрсењу бавили су се углавном јеретици, док су хришћани одбацивали ту могућност. Легенда каже да је сам Теодосије желео да верницима докаже да је васкрсење могуће. Тада је један пастир који је своје овце редовно водио на испашу у близини пећине где су младићи спавали, решио да направи тор за своје овце, па је односио камен по камен из зида којим су момци били преграђени. Тако је и наишао на уснуле младиће које је Теодосије одмах прихватио као васкрсле мученике.

 Ђурић: Чак и Албанци су против независности Косова!

Седам младића из Ефеса су недељу дана проносили реч Божију и причали светини која је долазила да их види о чудима вечног живота и тајнама васкрсења. Након тога, поново су уснули у пећини, овога пута, да чекају други Христов долазак и опште васкрсење које ће тада наступити.
Светих Седам Отрока Ефеских били су врло поштовани у првом периоду хришћанства, али данас је легенда о њима сасвим заборављена. Ретко се где више може пронаћи црква подигнута у њихову част, или фреска на којој су насликани.

Светих Седам Отрока сматрају се заштитницима младића и мушкараца. Верује се да ће се њима на данашњи празник испунити свака жеља ако у цркви запале свећу и помоле се седморици “спавача”.

У модерној култури на њих се гледа као на “путнике кроз време”.

 

Извор: Opanak.rs