Србија

„ШТИТИМО ОБРАЗ СРБИЈЕ“ Вучић: Вреди борити се за Косово ако имамо и један одсто шансе да га сачувамо

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да нема никаквог разлога за велику бригу због кризе у односима Београда и Скопља, али је истакао да морамо да штитимо нашу државу и образ Србије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свакако ће се ствари између Македоније и Србије кретати у бољем смеру, поручио је председник Алексанадра Вучић народима и Србије и Мекадоније.

Наводећи да не може нешто више да каже, Вучић је ипак нагласио две ствари:

– Не желимо сукобе, нити ће их бити, али морамо да штитимо државу и образ Србије – рекао је Вучић за РТС и додао да људи остану мирни.

Он је истакао да су Срби и Македонци два блиска и пријатељска народа, те да готово нема ближих у региону.

– Друга важна ствар је да су Срби и Македонци веома блиски народи, невезано за то какве су им власти, и уверен сам да ћемо имати, и руководство Србије и Македоније, у даљим разговорима успеха и да ћемо то имати на уму и пронаћи решење, јер не постоје два ближа народа – рекао је Вучић.

КАРИЋ: ИЗГРАДИЋУ МИЛИОН КВАДРАТА ПО 500 ЕВРА! Центри моћи ме неће спречити, иако ми већ поручују да рушим тржиште

Како је приметио, увек је боље кад се ствари отворе, јер се тада лакше и решавају.

Македонија ће гласати за Косово у УНЕСЦО

Вучић рекао је да зна да ће Македонија подрžжати чланство Косова и Метохије у Унеско и да је сада очигледно да пре три месеца нису говорили истину.

Вучић је изјавио да ће о томе сутра отворено разговарати с македонским премијером Зораном Заевим, да ће односи између две земље бити, не баш сјајни и не на највишем нивоу, али да ће бити пристојни.

„А како сам знао да ће промене мишљење о Унеску…Дачић им је рекао, тачно им је рекао, и зато опет кажем да они знају шта ми све знамо“.

Дачић је, додаје добро обавио свој посао јер ради у интересу Србије, рекао је председник, приметивши да то не мора свима да се свиђа, те да они нису ту да би се некоме свиђали, већ да штите интересе државе.

Покушај да се Србија увуче у већу политичку причу

Председник је изјавио да је све што се десава у вези односа Македоније према Србији покушај да се створи једна „већа политичка прича“ и да се у њу увуче Србија, што он, истакао је, неће дозволити.

Вуцић је за РТС први пут изнео детаље везане за присуство припадника БИА Горана Живаљевића у Собрању, у нередима након тамошњих избора, а што је покушано да се искористи да се он учини једним од одговорних за те нереде.

Према Вучићевим речима, Живаљевић није у Собрање отишао на своју руку и без знања македонских власти:

„Живаљевић је питао највише представнике извршних власти у Македонији да буде тамо, и они су се сагласили с тим и били унапред упознати са његовим присуством. А то је, после, искорићено за кампању против Србије“, навео је Вучић.

Уследила је, каже, хајка и приче, у којима има уплива и великих сила, да је он био одговоран за та дешавања заједно са Русима.

„Најлакше је било за тако нешто пребацити кривицу на Србију, јер она нема никакве територијалне претензије према Макединији, нити има са њом икаквих проблема“, истакао је Вучић.

Српски председник каже да је после, на Брду код Крања, замољен да Живаљевића повуче из Македоније, што је, каже, и учињено, а затим су поново на тај потез Београда почели да причају како је Србија нешто крива чим је повукла тог човека.

ВУЧИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Рекао сам у Бриселу Едити Тахири „ХАЈДЕ ИЗАЂИ“ нисам хтео да наставаљам разговор!

Притисак на Србију након његовог повлачења се појачао, објаснио је Вучић .

Он је све догађаје који су уследили објаснио као покушšај да се створи једна „већа политичка прича“, у коју покушавају да увуку Србију.

Вучић је истакао да ће подржати сваку тешку одлуку Владе Србије ако сматра да су у праву и подсетио на случај с Француском.

„Вратићемо особље и ништа од Македоније не тражимо. Исто тако је било са Француском, сећате се, а ништа се није десило, али смо бар образ сачували“, рекао је предсдник Србије.

Вреди борити се за Косово ако имамо и један одсто шансе да га сачувамо

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је решавање статуса Косова једно од кључних питања, захвалио свима који учествују у дијалогу о том питању и поручио да „уколико постоји и један одсто шансе да се то питање реши – онда вреди борити се“.

„Ако неко мисли да не треба да се боримо и да то треба да остане кипарски модел, односно да тај конфликт траје и наредних 100 – 200 година, онда ћу вам рећи да уствари не бринете о својој деци, о будућности наше деце и ове земље“, рекао је Вучић.

Вучић није желео да коментарише изјаву косовске министарке за дијалог Едите Тахири да нема помирења без извињења Србије за „рат и геноцид“.

„Изгуби сваки смисао ако уђете у неку врсту коментарисање њених изјава. Једанпут сам јој рекао на преговорима у Бриселу – ‘хајде, изађи сада’, и морала је да изађе. Нисам хтео да настављам разговор, јер, понекад нема смисла да слусате и да одговорате, боље да ћутим и да ништа не кажем“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је за Србију лековито и важно да се разговара о Косову.

Он је додао да „велики Европејци“, међу којима је као „експерте“ навео Пајтића, Јеремића и Јанковића, „са свих топлих мора овога света, док неко ради 20 сати и бори се за своју земљу, наговештавају да ја коначно морам да учиним нешто што сам некоме обећао због чега су ме довели на власт“.

„Ти људи ништа не разумеју, разлика између мене и њих није само у поверењу народа, већ и у томе што ја данас не радим ни за какве изборе. Мене никакви избори више не интересују, на свим изборима сам победио најубедљивије могуће, што се неће поновити, што се није догодио у савременој српској историји, и на парламентарним више пута и на председничким“, рекао је Вучић.

Вуцичх је нагласио да сада ради за своје политичко наслеђе и да се бори за будућност ове земље.

„Зато хоћу да разговарамо и решимо проблем који је нерешен и који многима изгледа као нерешив“, рекао је Вучић.

Председник Србије нагласио је да увек исто говори у Москви и Вашингону и Бриселу, али да, за разлику од њих, неће да се крије испод стола већ да решава проблеме.

„Хоћу да имамо мир за нашу децу, хоћу да им обезбедимо будућност“, рекао је Вучић додајући да је чуо различита мишљења међу којима је и оно да се затворе границе према МАкедонији.

„Нема нигде средине да будемо нормални, да шититимо своје интересе, да не будемо екстремисти. Таква Србија једина може да побеђује, да будемо одговорни, пристојни, нормални“, нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да никада није ништа лоше рекао ни о коме ко учествује у дијалогу и да је чуо неколико паметних констатација наводећи као пример Мићуновића.

„И спреман сам да о томе у ширем и у ужем формату разговарамо. А, Едита Тахири, то није важно“, поручио је Вучић.

Повећаћемо плате и пензије, ускоро ће бити исте као у Црној Гори

У региону имамо убедљиво највећи извоз и највећу покривеност увоза извозом, али ћемо раст сада га заснивамо и на потрошњи, а плате и пензије значајно ћемо повећати, тако да ћемо почети да преузимамо примат, а за почетак приближићемо се с платама Црној Гори, рекао је Вучић.

ПИЛА ЈЕ ВОДУ СА МЕДОМ И ЛИМУНОМ ГОДИНУ ДАНА, СВАКО ЈУТРО: Оно што јој се догодило, изненадило је и докторе!

„Причам како ћемо из плуса у плус, а не причам како ћемо из минус 3,1 да дођемо до -2. Дакле, то говори о добром стању код нас, не заборавите да је наш раст БДП-а заснован на извозу и инвестицијама“, рекао је Вучић додајући да имамо и највећи број инвестиција, и пом броју и по новцу који је уложен, те најбоље стање у буџету.

Они имају много више дознака из иностранства где обнављају куће, у БиХ и у Приштини и у неким другим деловима западног Балкана, навео је председник.

Како је рекао, у јануару и фебруару имали смо значајан пад, имали смо ужасну хидролошку ситуацију, те због ЕПС-а није било могуће остварити раст, а онда смо почели то да подижемо.

„Имали смо проблема са сушом и огромне губитке на кукурузу, на соји, сунцокрету чак, ако хоћете и на воћу, оно што је град успео да уништи, од малине, до брескве и нектарине, али све ћемо то да надокнадимо, јер индустрија је та која подиже српску привреду, што није био случај“, приметио је Вучиоћ.

Поручио је да ће на томе радити држава, да влада има његову пуну подршку.

„Данас сам имао мислим 20, 21 састанак, од тога, осам састанака сам имао са представницима различитих компанија и представницима различитих земаља око довођења нових компанија, јер они желе да разговарају и са председником, упутио сам их на владу и на Развојну агенцију Србије“, навео је.

За Краљево је имао добру вест да стиже најмање једна, а вероватно и две фабрике у најкраћем могућем року, а то ће, додао је, за Краљевчане значити бољитак пре краја године.

Такође, најавио је да ће бити потигнут договор, иако су послодавци против, о повећању минималне зараде, „мислим да ће се постићи договор који је разуман, да људи који најтеже живе боље живе“.

У јавном сектору такође следи значајно повећање плата, поручио је Вучић уверен да ће и пензионери бити задовољнији.

„Полако, засниваћемо тај раст и на потрошњи. То је трећа нога од те столице“, поновио је и поручио да ћемо полако да преузимамо примат, приближићемо се најпре Црној Гори, а како каже, нада се у наредних годину и по дана и претећи је по просечним примањима.

 

Извор: Tanjug