Славимо Свету Ану, мајку пресвете Богородице, а све удате жене треба да се помоле овом молитвом зарад среће у браку

Српска православна црква и њени верници данас празнују Успење Свете Ане, мајке пресвете Богородице.

Света Ана родила се у свештеничкој породици- отац јој је био свештеник Метана из Левијевог рода, а мајка марија из Витлејема. Света Ана имала је још две сестре, Марију у Совију. Совија је родила Јелисавету, која ће касније родити Светог Јована Крститеља.

Света Ана удала се за Јоакима, и тек након 50 година родила је Марију, пресвету Богородицу.
Како предање каже, Јоаким и Ана патили су много што немају порода, те се од туге Јоаким повукао у пустињу. Ту је туговао данима, све док му се није указао анђео, који му рече да ће их Бог благословити дететом

Исти анђео приказао се и Ани и рекао јој исту ствар.
Захвални Богу на милости, Јоаким и Ана заветовали су се да ће дете посветити Храму.
Богородица је од своје треће до дванаесте године живела у Храму, а затим се верила за Јосифа.Света Ана данас се сматра заштитницом жена и доноситељком брачне среће, зато све удате жене дана треба да јој се помоле.

Молитва удатих жена Светој Ани

“Света мајко Ано, која си од Бога одабрана, да постанеш мајком оној, што нам је родила божански Спас, теби се плачући обраћам за твој моћни заговор. Измоли ми код свог и мог Бога милост, да будем данас и све дане свога живота поштена, честита, чиста и трезна, ћутљива, вредна, милосрдна и богобојажљива жена. Да таква и останем и да увек настојим да будем свом мужу верна другарица, деци својој брижна мајка и да све дужности свога сталежа поуздавајући се у помоћ Божју верно вршим и да ни у чему не будем крива за већу, случајну немарност.

Нека је далеко од мене свака безобразност, гиздавост, брбљивост, љубомора, несмотреност, пркос, невера, лењост и немар у дужности! Увек ћу пред очима имати, света моја заштитнице, твој узорни живот, па се трудити, како бих свој живот све више и више учинила сличним твом животу.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: