Регион Србија

Срамота! Срби у Хрватској нису ни народ: После паљења српског села ОВО је наредни корак Хрвата

Последњих деценија неоспорна је чињеница да су Хрвати непријатељски настројени према српском народу. Подстичу је чак и сами политичари, а онда га медији и друштвене мреже шире даље. Србофобија и сада, у 21. веку није ништа мања, већ као да се распирује.

Присетимо се само операције Олуја у којој је протерано око 250.000, а убијено око 2.000 Срба. Нису се зауставили, већ сталне провокације су биле увек актуелне, а ово су неке од новијих: небројано пута разбијене су двојезичне табле, трговинске таксе повећане 22 пута, затварање граница према Србији, рехабилитација усташтва, а најновија у низу је подметање пожара 20. августа у селу Бргуда, места у околини Бенковца у којем живи већином српско становништво. Задарска полиција привела је две женске особе, једну рођену 1996., а другу рођену 1992. године.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта за портал СрбијаДанас.цом каже да се из последњег случаја види да је то урађено из злочина мржње према Србима.

Оно што је најважније јесте да ли ће сада надлежни градски органи да процесуирају те две жене хрватске националности, да ли ће оне бити кажњене или неће. Ту ће се видети јасна порука, ако хрватска држава не буде санкционисала те жене, јер онда ће то бити прећутна сагласност хрватских институција да се то ради. Али ајде да сачекамо и видимо хоће ли доћи до процесуирања тих жена – каже Линта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Понашање Европске уније охрабрује УСТАШКЕ ПОСТУПКЕ

Што се тиче реаговања Европе на дату ситуацију, мишљење нашег саговорника је да да Европу у великој мери не занима ова прича, односно ЕУ необјашњиво ћути на многе ствари које се тичу кршења људских права Срба у Хрватској, које се тичу рехабилитације усташке идеологије, непримењивања закона у вези са употребом ћирилице и српског језика, опструкције повратка имовинско стечених права итд.

– Тако да, нажалост, управо такво понашање ЕУ је и охрабрило усташке снаге у Хрватској да се понашају тако како се понашају.

Кључна одговорност је на институцијама хрватске државе, да ли ће Хрватска да поштује своје уставе и законе и санкционише све оне који крше закон или неће, али поставља се питање хоће ли се доћи до радикализације оваквих потеза Хрвата?

– Не верујем да би Хрватска допустила да то постане раширена појава, да Хрвати узрокују пожаре свим у оним деловима где Срби чине већинско становништво, али да сачекамо да видимо како ће се решити случај у вези са ове две жене – поручује Линта.

С друге стране, Европска унија је прихавтила Хрватску да уђе њене редове из својих геополитичких разлога како би се ослободила утицаја Русије на Балкану, тврди за наш сајт аналитичар Томислав Кресовић.

– Истовремено, прихватила је и све оно што је хрватска влада од Туђмана па до пријема у ЕУ радила према Србији и према Србима: од отимања имовине, некажњавања злочина након акција Бљесак и Олуја… Њима је то ЕУ опростила. На унутрашњем политичком плану све хрватске политичке партије шире антисрпско расположење које на одређени начин подразумева шиканирање Срба који живе у Хрватској, притисак на њихову имовину, уништавање ћириличних натписа у општинама са српском већином, па и шиканирање грађана Србије који долазе у Хрватску на летовање или прелазе преко Хрватске, од граничних прелаза до вређања и уништавања имовине.

Према речима Кресовића, антисрпско расположење је у Хрватској и даље јако раширено после више од 20 година и то је део хрватске политике и хрватског националног пројекта, односно да се шири максимални притисак према Србима што ће се посебно одразити на притисак Хрватске према Србији за статус Србије у ЕУ, са разним уценама од разграничења на Дунаву преко људских права и других питања.

Ипак, Срби никада не би могли да се понашају на начин на који то раде Хрвати, а један од главних разлога је страх.

 Срби у Хрватској нису ни народ, испод су категорије мањине, они су на нивоу етничке групе, као што су Роми. Дакле од народа Срби су изгубили статус мањине и прешли су у категорију етничке групе, као што су у Америци били Индијанци. Срби су у Хрватској хрватски Индијанци. Нико не може заштитити Србе у Хрватској, ЕУ може само да притегне владу Хрватске и да то буде само на нивоу опште декларације – обајшњава наш саговорник.

Једна од девојака је признала подметање пожара јер, према њеним тврдњама, гаји изразиту револтираност према Србима још од Домовинског рата. Да ли отворен говор мржње најављује и агресивније кораке према Србима?

Кресовић сматра да неће, јер је Хрватска постигла свој циљ.

– Хрватска је постигла то што је хтела: очистила је Србе из Хрватске, ушла је у ЕУ и НАТО, а сада Хрватску штити и Ваткан, толерише антисрпско и антиправославно расположење, и на реду је стварање идеје Хрватске православне цркве која би ишла на потирање Српске православне цркве.

Идеје НДХ су се реализовале код Фрање Туђмана према Србима, а са друге стране Срби су потпуно мајоризовани у свим структурама и они су незаштићени од стране хрватских закона.

– У Хрватској влада антисрпско расположење као државни и национални пројекат и он је утемељен у дубуну хрватске политике, али и у дубину хрватског народа. Овакви инциденти ће се понављати као њихов стил живљења – наглашава аналитичар

Извор: Srbija Danas.com