Србија

СРПСКИ ГЕЈЕВИ НА Би-Би-Си-ју „кукали“ на Србе

"Парада поноса" (фото:ЈуТјуб)

Лондон — ББЦ објавио видео-снимак „Хомофобија у Србији“ о томе да ли су се у Србији изменили хомофобични ставови од када је за премијера изабрана Ана Брнабић.

 

У кратком видео-прилогу говори Горан Милетић, један од организатора Прајда у Београду, који каже да у Србији није важно да ли сте стварно хомосексуалац или нисте, али да ћете бити нападнути ако сте од заједнице препознати каохомосексуалац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим се наводи статистички податак, на основу испитивања јавног мњења из 2012. које је спровео Цесид, а по ком 48 одсто испитаника у Србији мисли да је хомосексуалност болест коју треба лечити.

ББЦ још истиче да је Прајд био забрањен 2011, 2012. и 2013. након што је на оном који је одржан 2010. било 150 повређених током општих нереда у Београду.

„У српском друштву постоји неколико табуа. Први табу су наравно ратни злочини. Никад не смете да кажете да су Срби злочинци. Други је ЛГБТ, а ту је и Русија. Не можете да кажете да Русија није пријатељ Србије“, каже Милетић.

Међутим, ББЦ додаје да је прошлог месеца за премијера Србије изабрана Ана Брнабић, која је прва жена на том месту и прва особа с политичке сцене која је отворено рекла да је геј.

Милетић каже да је важно за сваког грађанина Србије да сваког дана на ТВ види премијерку која је „лезбејка“.

А да ли ће заиста и бити неких промена у стварном животу ЛГБТ популације, Милетић каже да то много више зависи од других, а не од Ане Брнабић.

Извор: B92.net