Свет

Српски радници добили батине када су питали за плату: Радили на црно на грађевини у Бечу, газда их терао и да краду

Фото: Pixabay.com

Група радника, која није дозволила да их застраши овакво понашање бахатог власника грађевинског предузећа, обратила се Амбасади Србије за помоћ, а потом заједно са дипломатама поднела пријаву полицији, и сада чекају расплет.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група српских радника из Смедерева, која је отишла у Беч да ради на грађевини код својих суграђана, уместо плате добила је батине.

Рад на црно у Аустрији не само да је опасан по здравље, јер радник није осигуран и не ужива никаква права, већ може бити и скуп, пошто је све чешћа појава да „газде“ не дају плату и потом прете и отерају раднике, који су доласком у Аустрији имали само трошкове, уместо жељене зараде којом би снабдели своје најближе у отаџбини.

Такав случај, који је, како Тањуг сазнаје из Амбасаде Србије и аустријске полиције, само један у низу, догодио се нашим земљацима, који су из Италије и Србије дошли у Беч, у нади да ће да зараде радећи за грађевинску фирму чији је власник њихов земљак.

СЕВЕРНА КОРЕЈА НЕ БЛЕФИРА: Може ли се зауставити апокалипса на Пацифику

– Нас 26, сви пореклом из околине Смедерева, недавно смо дошли у Беч на позив једне жене, која је из нашег краја, а чији муж има грађевинску фирму у Аустрији. Неки од нас су дошли из Италије, где имамо валидна документа, а други из Србије, који су се надали да ће им газда направити “папире“ – објаснио је један од преварених радника:

– Радили смо вредно, а смештени смо били у веома лошим условима. Када је дошло време за исплату не само да нисмо добили паре, већ смо добили и батине.

Смедеревљани су радили на једној згради, која је требало да се што пре заврши, и на њој су „направили“ укупно 3.317 радних сати.

Ако се узме у обзир да је била договорена плата у висини између 12 и 15 евра по сату, власник грађевинске фирме који их је ангажовао „на црно“ остао им је дужан више од 50.000 евра.

– Уместо да нам плате, уследиле су батине. Мене су сачекали неки газдини људи и претукли ме, отели ми телефон преко којег сам се редовно чуо са надзорником радова, како више не бих могао да га контактирам. Са мог телефона они су потом звали све моје колеге и претили им да ће их претући – навео је наш радник.

Вулин: Војска Србије ће вежбати и са НАТО, и са САД и са Русима

Због тих претњи многи су побегли у Србију, иако су остали „кратки“ за зараду, а уједно имали само трошкове током боравка у „обећаном“ Бечу“, казао је саговорник, који је пре Беча живео 20 година у Италији, а одлучио се да дође у Аустрију, јер је у Италији све мање посла.

Власник грађевинске фирме претио је својим радницима да ће ангажовати разне познате криминалце из Србије, ако не буду ћутали и „нестали“ са својим захтевима.
Неке од њих је страхом натерао да наставе да раде, иако надокнаде нема.

– Још двоје ради, јер се плаше да ће у супротном да их претуку и можда још нешто горе им учине – казао је преварени радник из Србије.

Након што су затражили плате, власник је чак променио и браве на смештају, који је, иначе, био испод сваког нивоа.

Група радника, која није дозволила да их застраши овакво понашање бахатог власника грађевинског предузећа, одлучила је да се обрати Амбасади Србије за помоћ, а потом заједно са дипломатама поднела пријаву полицији, и сада чекају расплет.

На тврдње власника фирме да су наводно покушали да му украду возило, и да је због тога на њих послао „силеџије“, радници указују да је то измишљена прича.

– Измислио је то како би покушао да оправда своје бахато понашање. Што би отели возило које вреди једва 1.000 евра – каже саговорник.

ВУЧЕЛИЋ: ОПОЗИЦИЈА ЈЕ СТАТИСТИЧКА ГРЕШКА, чак и да се уједини она је само КАП У ЧАШИ ВОДЕ!

Шта више преварени радници тврде да их је власник фирме натерао да украду опрему са једног другог градилишта, како би га користили на згради на којој су радили и истичу да су му то учинили, јер су хтели да помогну и веровали му да ће све бити у реду.

Власник фирме оштро је напао поменуте раднике, тврдећи да су они наркомани и лопови, и да ће их претући, као што је то учинио већ са некима, те поручио Амбасади да се не меша у ове послове.

– Ово није једини случај овакве преваре. Чули смо за многе такве случајеве па желимо да упозоримо наше грађане да не крећу у авантуре када не познају послодавце који их зову. Послодавци често користе страх наших земљака, због рада на црно, да би могли бити протерани, да их не плате након извршеног рада – кажу преварени радници.

У овом случају група радника поверовала је својој земљакињи, која их је замолила да дођу, како би њен супруг завршио на време посао који је уговорио, али се испоставило да се радило о превари.

– Позивамо све, који намеравају ради већих примања да крећу у иностранство на рад “на црно“, да не крећу, јер поред тога што неће добити паре, вратиће се у домовину са великим трошком, празним новчаником, дуговима, али и батинама“, поручују преварени радници.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

 

Бонус видео: