Свети Пантелејмон: Чудотворни исцелитељ чије се мошти налазе и у Србији призива се у посебним приликама

Име му значи свемилостиви, заштитник је медицинара и апотекара, а сведочења о његовим исцелитељским моћима су бројна.

Свети Пантелејмон или Пантелија празнује се 9. августа, као последњи од пет огњевитих светаца у години.

Верује се да су његове мошти чудотворне као и његова икона. Међу Србима је изузетно поштован.

Рођен је за време жестоког прогона хришћана, у Никодимији у Малој Азији, у угледној и богатој породици. Мајка му је била хришћанка, а отац незнабожац.

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке.Бројни су записи о чудотоворним излечењима која се приписују Светом Пантелејмону.

Он је чудотворно излечио слепог човека који је потом прихватио Христову веру.То је изазвало завист лекара који су узалуд тог човека покушавали да излече, а који су потом Пантелејмона оптужили да је хришћанин. Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је то признао. Пред царем је излечио и човека који је дуго боловао што је многе незнабошце привукло хришћанству.

Цар је Светог Пантелејмона ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцељивао га.На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се одби и поломи. Није могао да му посече главу док се Свети Пантелејмон није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: