Србија

Тачи одговорио на тешке оптужбе да је трговао људским органима! Његове речи су врхунац одвратноће

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Наш патриотски рат је био праведан и чист – тврди косовски председник

Косовски председник Хашим Тачи сматра да ће дијалог Београда и Приштине, који, како каже, „нема алтернативу“, ући у фазу помирења „две државе“, те тврди да има одличну сарадњу са Србима.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косово је земља и недељива. Током ове године било је тешких провокација од стране Србије – тврди он.

Упитан када је последњи пут био у северној Митровици, рекао је да би могао и данас да оде у тај град. Додао је да сада, као председник, има редован контакт са председником Србије Александром Вучићем, како не би више било никаквих ружних изненађења.

Конфронтиран са тврдњама швајцарског политичара Дика Мартија, који га је у извештају Савету Европе критиковао и назвао ратним злочинцем, Тачи је казао да он није ни први ни једини.

– Поносан сам за оно што сам учинио за своју земљу. Имао сам три циља у мом политичком животу. Први је био слобода Косова, други независност, и оба су остварена. Трећи циљ је да Косово постане део НАТО и ЕУ, а и то ће се у блиској будућности обистинити. Наш патриотски рат је био праведан и чист – подвукао је он.

Тачи је казао да су оптужбе Мартија у вези њега лично, за трговину органима, „фантазије, научна фантастика и лажни извештаји“.

Упитан зашто би један Швајцарац износио такве оптужбе, Тачи је указао да је Марти био противник независности Косова.

– Он је био и против бомбардовања НАТО. Сврха је била јасна – он жели да представи Косово као неуспелу државу, али без успеха – уверен је косовски председник.

Одбацио је и тврдње, које круже и међу припадницима швајцарског контингента при КФОР-у, да све док су припадници ОВК на власти то за Србе представља провокацију.

– То није тачно. Сарадња са Србима се одлично одбија. Око два милиона људи је било у ОВК. Сваки грађанин је био део патриотског рата. Не ради се о томе да ли Косовом владају поштени људи или људи који су лојални Београду, већ о људима који су демократски изабрани – поручио је Тачи.

Када је реч о специјалном Суду за ратне злочине на Косову и најави да ће добити позив, рекао је да не треба те ствари персонализовати, и да су сви пред законом сви исти.

На додатно питање да ли би изашао пред суд каже је да му је „то најмања брига“.

– За Косово је суд добра ствар. Морамо да се ослободимо тих клевета – истиче Тачи

 

 

Извор: Telegraf.rs