Србија

ВУЧИЋ ДО КРАЈА МЕСЕЦА ОТКРИВА ПЛАН ЗА КОСОВО, а иза свега стоји један министар у Влади Србије

МИНИСТАР трговине, туризма и телекомуникација и лидер СДПС Расим Љајић каже да ће та партија 1. септембра изаћи са платформом о Косову, а поводом унутрашњег дијалога на који је позвао председник Србије Александра Вучића.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама. Не претендујемо да је то нешто идеално, да је то решење које ће бити имплементирано, али се нећемо крити иза парола, флоскула и врло јасно ћемо рећи шта мислимо”, рекао је Љајић новинарима у Гучи.

Он сматра да би и свака друга политичка странка требало да има јасан политички став по важном државном питању.

„То је легитимација сваког од нас… најлакше је да кажете да немате став ни око тог питања, око европских интеграција, односа са Русијом, Западом. Знам да то вероватно не доноси политичке поене, али би свако од нас као одговоран политичар морао да јасно искаже како види решење најкомплекснијег државног питања у овом тренутку”, истакао је лидер СДПС.

СРПСКЕ ПОЛИТИЧАРКЕ ВУЛИНУ: Шта ти тражиш војне вежбе а први си бежао од њих!?

Он је поновио да решење види у три фазе, прво је решавање економских питања, јер постоји интерес да Србија сарађује са Косовом, да пласира своју робу, наводећи да се тамо сада пласира двоструко више робе него у САД.

То, како каже, може још да се увећа и да износ размене буде око милијарду евра.

„Наш економски утицај може да буде велик, треба да отклонимо баријере у вези са тим”, рекао је Љајић.

Подсећа да се друга фаза односи на преговоре око ЗСО, имовине и културне баштине, док се трећа фаза односи на преговарање око статуса Косова у међународним организацијама уз услов да Србија има бенефите попут убрзања пута ка ЕУ, финансијску подршку за инфраструктурне пројекте…

„Након тога би уследио период од пет година да видимо како то функционише, да тестирамо договорено, а онда бисмо имали конференцију о решавању коначног статуса”, навео је Љајић.

 

Извор: Tanjug