Србија

ВУЧИЋ ДОБИО ШАМАР ОД СВОЈИХ ПРИЈАТЕЉА! Ангела Меркел новом одлуком понижава Србију!

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Новости сазнају: Проширење ће бити успорено док се Европска унија не стабилизује. Преговори са Србијом се настављају, али уследиће одуговлачење.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕВРОПСКЕ интеграције Србије све су на дужем штапу. Немачка, као водећа земља ЕУ, чврста је у ставу да проширење, у светлу „брегзита“ и других политичких изазова, треба на дужи период гурнути на маргину и фокусирати се на стабилизацију и јачање Уније – сазнају „Новости“.

Извори нашег листа, блиски врху немачке власти, откривају да је тема проширења ЕУ, па и придруживања Србије, на самом дну листе приоритета. Према нашим информацијама, преговори ни у једном тренутку неће бити обустављени, нити ће бити објављено да Европа стопира пријем нових чланица, али се назире сценарио по којем ће се са затварањем преговарачких поглавља одуговлачити колико год је могуће.

РУСИ ДИГЛИ НЕВИЂЕНУ ПАНИКУ НА ЗАПАДУ И ЗАПАЊИЛИ СВЕТ: Руски нуклеарни бомбардер у пратњи ловаца СУ-35 кружи око

Томе у прилог говори и недавна изјава Федерике Могерини за италијански лист „Стампа“, да је сигурна да после одласка Велике Британије, Унија неће остати на 27 чланица, али да је пут за Србију и друге земље Балкана и даље дуг и напоран и не увек праволинијски.

Осим политичке ситуације у Европи, значајна кочница у придруживању Србије остаће и питање Косова, јер су преговори Београда и Приштине тренутно у блокади, а „нормализација односа“ која се наводи као циљ дијалога се не назире, нити је још увек јасно шта би тај појам требало да подразумева. Још није јасно ни када ће и на који начин Србија приступити најављеној промени Устава, која је такође нужан корак на европском путу. Према плану, требало је до краја ове године усвојити измене које се тичу правосуђа, али шансе да ће тај рок бити поштован све су мање.

Ипак, на техничком нивоу ствари ће се, према овом сценарију, углавном одвијати као и од сада – ЕУ ће помагати Србији око усклађивања прописа и осталих обавеза из преговарачке платформе, са циљем да наша земља када и ако се створе политички услови буде спремна за улазак у Унију. Србија ће добити и помоћ око избегличке кризе, посебно зато што се у наредном периоду очекује други велики талас миграната из Африке.

МИСТЕРИОЗНО ОРУЖЈЕ КОСИ АМЕРИКАНЦЕ НА КУБИ: 16 дипломата на Куби претрпело озбиљно оштећење мозга!

У ЕУ су, према нашим изворима, свесни да овакав приступ интеграцији земаља из овог региона отвра простор за веће присуство Русије, пре свега у Србији, али и на целом Балкану. Берлину је, међутим, приоритет да покуша да са Француском учврсти темеље ЕУ и успостави нови дијалог са Москвом.

ПРИМЕДБЕ ЗБОГ ПРАВОСУЂА И МЕДИЈА

РАДНА група за проширење ЕУ (КОЕЛА) расправљала је јуче на редовном заседању поново о Србији. Највише примедаба изнето је на рад правосуђа и стање у медијима. Инсистира се и на већем степену људских права. Корупција и организовани криминал такође су били на дневном реду. Сада се очекује став о томе да ли ће у јуну бити отворена нова поглавља у преговорима са Србијом. На столу су три области – 7 (заштита права интелектуалне својине), 29 (царинска унија) и 30 (спољни односи). (Г. Ч.)

 

Извор: Večernje novosti