Србија

Жалосно! ЕВО КАКВА СУ ЉУДСКА ПРАВА СРБА у региону

Државни врх Србије коначно ће се латити незахвалне теме за све домаће политичаре – српског националног питања. Како ће изгледати декларација Србије и Републике Српске о деловању за опстанак нације знаће се крајем новембра када ће бити објављен својеврсни нови српски национални програм.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Малтретирају и децу

Најава да ће државни врх Србије и Републике Српском са представницима Срба из региона радити на декларацији није у суседним државама дочекана благонаклоно, док је део националне опозиције сматра закаснелом.

За ову врсту песимизма даје им за право и последњи, девети по реду извештај Напредног клуба о политичким правима Срба у региону.

Американци упозоравају своје грађане у Београду: Насиље на Партизановом мечу са Видеотоном

Да је стање „никад горе“ види се из констатације у извештају да је српски народ у најгорем положају – у Црној Гори!

Донедавно „друго око у глави“ данас је независна држава у којој су Срби легитимна мета за прогон свих врста, од политичког до језичког.

Према званичном попису из 2011. Срби чине 29 одсто становништва, а немају ни статус националне мањине.

– Оспорена су сва национална и културна права, у земљи влада ауторитарни режим који је немогуће сменити на изборима, који су, уосталом, обична фарса. Србе асимилују прогоне и сегрегирају (раздвајају од већине и дискриминишу, најтежи облик је апартхејд) на сваком кораку. Децу малтретирају у школама ако имају другачији став о НАТО агресији на Србију и Црну Гору из 1999. или мисле различито о прошлости свог народа од става којег су власти прихватиле после 2000. године. Коначно, ту је и судски прогон српских вођа, затварање посланика, грађана… Очекујемо и конфискацију целокупне имовине СПЦ настале пре 1918. године – каже се у извештају Напредног клуба.

Хајка на посланике

Андрија Мандић, председник Нове српске демократије опозиционе у Црној Гори, сматра да се преко измене устава мора успоставити равноправност српског народа у тој земљи.

Поново му вратити статус конститутивног, а српски језик којим говори већина становништва и ћирилично писмо увести као службени. Мандић инсистира на пропорционалној заступљености Срба у свим институцијама у складу са пописом становништва, као и на специјалним везама са Србијом.

Питање је колико је могуће изборити се за ова права, ако је Мандићу као лидеру највеће просрпске партије у Црној Гори одузет посланички имунитет и суди му се за наводни покушај државног удара, односно тероризам.

Истовремено, власт у Београду оличена последњих пет година у Александру Вучићу ниједном у званичним разговорима са Подгорицом није потенцирала питање обесправљености сународника у Црној Гори. Штавише, Вучић се као премијер хвалио да је Београд доставио Подгорици оптужујуће папире против „завереника“ у Црној Гори.

Вучићево начертаније

На дан обележавања злогласне хрватске војне акције „Олуја“, 4. августа, лидери Срба из регионалних држава састали су се са председником Србије у Новом Саду и најавили декларацију. Истог дана у Београду је Напредни клуб представио свој извештај о политичким правима сународника у региону.

Прорежимски медији су већински игнорисали извештај, а дали велику пажњу најави израде декларације.

Овај документ неки већ сада називају „Вучићево начертаније“ или „Вучићев меморандум“, алудирајући на прошла времена и чињеницу да се председник Србије о свему пита и о свему одлучује.

Егзибиција уместо програма

Председник Напредног клуба Чедомир Антић приметио је да Србија не предузима ништа, као да има неке дугове према властима у Црној Гори.

Овај историчар, познат по доследном интересовању за положај сународника у региону, каже да је изненађен понашањем власти у Србији када је реч о односу према Србима у суседним државама.
– Војислав Коштуница је још неки програм и имао, али Борис Тадић није имао никакав.

Деловао је инцидентно, али су они имали жељу да се докажу као националисти.

Ове данашње власти немају чак ни то. Не постоји трајан програм, повремено направе неку егзибицију као што је Српска кућа у Подгорици, док питање политичких и националних права Срба мора да буде један од стубова наше политике.

При томе, Београд не треба да тражи никакву велику Србију, већ да се оствари оно на шта су се те земље већ обавезале – каже Антић.

Градоначелник без држављанства

Последњи пример прогона у Црној Гори јесте покретање поступка за одузимање црногорског држављанства градоначелнику Котора Владимиру Јокићу зато што поседује и српски пасош. Након осамостаљивања 2006. Црна Гора не дозвољава двојно држављанство. То је био перфидан начин режима Мила Ђукановића да из бирачког списка избаци све своје грађане који већ деценијама живе у Србији, а за које се процењује да би огромном већином били против антисрпске политике владајућег ДПС-а.

Орбан српска мајка

У извештају о политичким правима Срба у региону констатује се да генерално права опадају свуда, осим у Републици Српској, Румунији и у Мађарској.

Ако је РС то разумљиво, пријатно је сазнање да је позиција Срба у суседној Румунији и Мађарској, где су малобројна, али стара мањина, знатно побољшана.

У Румунији српских представника има и доњем дому и у Сенату.

Мађарска влада Виктора Орбана, и сама са јаком националном легитимацијом, повећала је издвајања за српску националну заједницу, па је према последњем попису евидентирано 10.000 Срба, за 20 одсто више него раније.

У Албанији је коначно усвојен закон о правима националних мањина, што је значајан искорак, али Срби се и даље не усуђују да се изјасне под својим правим именом.

У Словенији су Срби највећа национална мањина која још није призната и нема права која уживају вишеструко малобројнији Словенци у Србији.

Скопљу пречи Албанци

Иако су Срби последњих десетак година постали значајан политички чинилац у Македонији, успели да добију свој празник Светог Саве, изборили се за споменик цару Душану у Скопљу, Српска православна црква је и даље прогоњена. При том је нова владајућа коалиција сачињена на темељима тзв. Тиранске платформе у којој је период 1912-1956. проглашен временом геноцида над Албанцима.

 

Извор: Vestionline.com