Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ ПУТИНОВ ШАХ-МАТ У СИРИЈИ: Москва надиграла Вашингтон, РУСИЈА ПРЕУЗЕЛА БЛИСКИ ИСТОК!

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

САД – За две године руске интервенције у Сирији, Москва је испунила све циљеве које је себи поставила, пише утицајни амерички лист Форбс.

Супротно предвиђањима, руски лидер Владимир Путин се није заглавио у „сиријској мочвари“, већ насупрот томе он је ојачао утицај Русије и у свету и у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Форбс такође истиче да је Путин спасао Башар ел-Асада од свргавања са власти, као и да је Асад тренутно у најповољнијим условима од марта 2011. године захваљујући управо Путину.

Путин је помогао Асаду на различите начине, оружјем, одбраном у Уједињеним Нацијама, јачањем економије, али директно мешање Русије у рат је ствари суштински преокренуло, наводи амерички лист.

„Путин је у Сирији постигао све што је желео“, пише Форбс.

Захваљујући Путину, Асад је остао на власти, а Русија консолидовала своје присуство у Сирији за бар наредних 49 година, каже се у тексту и додаје да је Русија умањила значај америчког војног присуства у региону, као и да је преокренула мишљење традиционалних Асадових непријатеља, па сада и Реџеп Тајип Ердоган, турски лидер, узима у обзир руске ставове по питању сиријског председника.

Цела ствар има и позитиван утицај на односе Русије и Ирана и чини се да је овај рат проширио перспективе и потенцијал заједничке сарадње, каже се у тексту америчког листа.

Русија је наметнула Западу себе као велика сила остварујући примирје у југозападној Сирији, закључује Форбс и пише да то „Путину омогућава да креира правила игре са Западом“.

Амерички лист додаје да је Путин успео тестирајући оружје у Сирији и да повећа извоз руског оружја у свету, али и да се руски енергетски сектор постепено шири у Сирији и јача сиријску инфраструктуру на ослобођеним територијама.

Форбс наводи да ће све то имати и важну улогу у предстојећим председничким изборима 2018. године, где ће Путин себе и своје људе лако представити успешним кроз медије који су под контролом Кремља.

 

Извор: Комерсант.рс