Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У ВАНРЕДНОМ ОБРАЋАЊУ НАЦИЈИ: Подржавам одлуку Срба да уђу у Владу Косова (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић започео је своје обраћање јавности у у 20 часова из Председништва Србије.

Вучић је најавио да ће говорити о свим важним питањима, као и о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да од октобра крећемо у нову фазу и дијалога, и да су сви позвани да у њему учествују, и да тај дијалог треба да буде свеобухватан, како је рекао, у више нивоа и у концентричним круговима.

Он је рекао да треба поштовати сва мишљења, а да је дијалог кључан за будућност Србије ида он треба да „буде одговоран и да имамо јасне циљеве“.

Предсдник је рекао да у дијалог треба да буду укјучени „сви релевантни актери“ и да покажу, како је рекао, „поштовање према онима који мисле другачије“

Вучић је навео да је „замолио Владу Србије да помоге у координирањуу појединих скупова“, додавши да је разгворао о томе с премијерком Аном Брнабић и да ће Влада то и да уради.

Вучић је рекао да се у досадашњем процесу више пута осећао тешко и непријатно, али да је до сада постигнуто да Срби живе мало сношљивије него раније.

Он је рекао да подржава одлуку Срба о уласку у Владу Косова, и да је за Србе било три опције – да Српска листа подржи екстремистички покрет Вентевендосје Аљбина Куртија, а други избор је био да Српска листа не подржи никога. Вучић је рекао да Харадинај за Србију остаје ратни злочинац, а да Срби нису изгубили могућност да сачувају мир и своју децу.

Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

„Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа“, поручио је он.

Он је рекао да је поносан на политику која чува Србе на Косову и Метохији.

Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Сста би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ на север Косова“, рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због РОСУ на северу Косова, након чега су повучене те јединцие.
„Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008. због неодговорне политике наших власти. Да не би можа ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују“, критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.

Први пут од 1991. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети.

„Први пут имамо нешто у својим рукама од проглашења самосталности“, рекао је председник Србије.

Вучић је објаснио да на Косову и Метохији живи данас између шест и осам одсто Срба. Према нашим подацима 8, а према албанским 5,8 одсто.

„Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе“, објаснио је он.

Он је рекао и да је данас другачија наша преговарачка позиција о Косову, „данас се наш глас поново чује“, и оценио да му ни у једном тренутку није било ни лако, ни лепо приликом преговора.

Имам мучнину у стомаку кад зову у Брисел, имам Павловљев рефлекс, јер знам да неће бити лепо, изјавио је Вучић.

 

 

Извор: Курир.рс / агенције