Србија

КУВА У ВОЈВОДИНИ! Спрема се „марш војвођанских застава“ и борба за независност – ОДРЕЂЕН И ДАТУМ!

Војвођанска партија на протесту ће тражити федерализацију Србије. Вучевић: Сигуран сам да им то неће успети јер немају подршку грађана. Јанковић: Залажем се за јаку Војводину у Србији.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ВОЈВОЂАНСКА партија, која је на председничким изборима подржала Сашу Јанковића, заказала је за 5. октобар „марш 300 војвођанских застава“ у Новом Саду, на којем ће истаћи сепаратистичку политику и поновити захтев да ова покрајина постане република.

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић планове Војвођанске партије за „Новости“ карактерише као „покушај екстремиста да унесу нестабилност“:

– Сигуран сам да им то неће успети јер немају подршку грађана. Сумњам да ће моћи да „марширају“ са 300 застава јер неће бити толико људи. А увек је добро када Саша Јанковић покаже своје право лице, а не онај лажљиви осмех, и да сви видимо за какву политику се залаже. А то је политика разбијања Србије.

Лидер Војвођанске партије Александар Оџић каже, за „Новости“, да уопште нема проблем са тим што носи етикету сепаратисте:

– Наша политика је јасна: не отцепљење Војводине, али да федерализација Србије! Хоћемо Војводину Републику, са свим атрибутима законодавне, судске и извршне власти.

Оџић поручује да на протесте није звао остале партије и да не очекује њихову подршку, па ни Покрета слободних грађана Саше Јанковића, на чијим предизборним скуповима је чак и говорио:

– Јанковић је рекао да се не слаже са мојом политиком, али и да нема право да је оспорава.

Лидер ПСГ, међутим, сада се, у изјави за „Новости“, ограђује од Војвођанске партије. Јанковић је рекао да „ПСГ није ни био, нити јесте, нити размишља о томе да буде коалициони партнер“ са овом странком, нити ће учествовати у њиховом најављеном маршу. О политици ПСГ према Војводини, Јанковић поручује:

– Она је дефинисана у нашим програмским документима, „Вредностима и циљевима“ и Статуту. Укратко, аутономија Војводине треба да се развија, као и процес децентрализације – у оквиру Републике Србије. Што јача Војводина у Србији, јача и Србија и што јача Србија, јача и Војводина у њој.

Радикал Милорад Мирчић каже да је од акција опозиције много важније какве ће измене Устава у делу о Војводини предлагати власт:

– Није ме страх ни од Јанковића, ни од сепаратистичких „партијичица“, већ од тога да не прођу прописи који ће довести до распродаје српске земље.

ЗАСТАВА

ПРИСТАЛИЦЕ Војвођанске партије 5. октобра представиће плаво-жуто-зелену заставу, по угледу на каталонску, као предлог обележја будуће осамостаљене Војводине. Они ће позвати грађане да сами, на референдуму, одлуче у каквој ће држави живети.

 

Извор: Novosti.rs

 

Бонус видео: