Издвајамо Србија

НОВИ УДАР ЗАПАДА! У Бриселу се спрема страшна уцена: СРБИЈА У ОКТОБРУ ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ!?!

Pixabay.com

У преговорима са ЕУ отвара се поглавље 31 о спољној, безбедносној и одбрамбеној политици! Брисел очекује да Београд одмах „зарати“ са Москвом!Дачић: Никада! Никада нећемо увести санкције Русији!

Србију наредних недеља очекује нова политичка и дипломатска уцена европских моћника из Брисела!
У преговорима наше земље са Европском унијом отвара се, наиме, поглавље 31 о спољној, безбедносној и одбрамбеној политици, а Брисел већ на почетку дијалога о тим темама очекује да се Београд придружи санкцијама које су ЕУ и САД увеле Москви!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Услови

Србија ће бити неизоставно изложена уценама и условљавањима који су противни њеним интересима
Александар Павић, аналитичар

Притисак који следи, упозоравају стручњаци, биће досад најжешћи дипломатски удар Запада на Србију, која ће најкасније средином октобра бити стављена пред немогућ избор: или ‘рат’ са Русијом или обустављање преговора са ЕУ!

‘Тешка артиљерија’

Наши одлично обавештени дипломатски извори најављују да ће европски званичници гласно и јасно инсистирати да Србија заведе санкције Русима јер за то сада имају и „писане аргументе“.

– Брисел је досад толерисао одбијање Београда да уведе санкције Русији. Имали сте само спорадичне изјаве званичника који су Србију подсећали на ту обавезу… Међутим, сада се у дијалогу отвара поглавље које је директно везано за усклађивање спољне политике Србије и ЕУ, што Бриселу даје „тешку артиљерију“ аргумената. У врху ЕУ се очекује да Београд већ на почетку разговора о том поглављу уведе санкције Москви, јер је то тренутно један од најважнијих спољнополитичких приоритета Брисела – преноси Информеров саговорник, угледни западни дипломата.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, упитан да прокоментарише ове наводе, каже за Информер да Србија никако неће мењати државну политику.

– Државна политика Србије јесте да буде војно неутрална и да не уводи никакве санкције Русији. Ништа од тога неће се променити. Наша земља води спољну политику у складу са својим националним интересима и труди се да сарађује са свима. Никада нећемо увести санкције Русији. Никада! И то треба свима да буде јасно. Свима у ЕУ и свима у Србији – наглашава Дачић.

На другој страни, аналитичар руског Фонда стратешке културе Александар Павић каже да ће Европска унија сасвим сигурно притискати Србију да уведе санкције Русији.

ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ
АНАЛИТИЧАР

Потпуно је извесно да се притисак може очекивати. То суштински и није захтев ЕУ, што се види из отпора који немачки индустријалци пружају тој идеји, већ резултат притисака САД на Брисел.

– Докле год држава Србија буде водила политику „ЕУ нема алтернативу“, биће неизоставно изложена политичким уценама и условљавањима који су противни њеним државним и националним интересима… – упозорава Павић.

Свако штити интерес

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић сматра да су најновије поруке из Брисела сасвим отворена и јасна порука званичника Европске уније.

– Више пута нам је речено да морамо следити спољну политику ЕУ. Тако да овај захтев неће бити ништа ново. Свако ради свој посао и штити свој политички интерес… – закључује Пророковић.

 

Извор: Б. БАБИЋ – М. ДОБРОМИРОВИЋ / Информер