Србија

Харадинај поручио на српском језику: Албанци су увек поштовали друге народе

Српска листа је из Београда најавила да ће подржати избор владе Рамуша Харадинаја

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мандатар за састав косовске владе Рамуш Харадинај на спском језику поручио је данас из косовског парламента да су Албанци увек поштовали друге народе, те да ће то чинити и он као будући премијер.

Иначе, ванредна седница косовског парламента почела је са нешто мање од сат времена закашњења, а стигли су и посланици Српске листе, њих девет, који су данас били у Београду на консултацијама о подршци влади Харадинаја.

На дневном реду седнице је избор нове косовске владе након ванредних парламентарних избора 11. јуна.

Меркел УВЕРЕНА: Европска унија ће укинути санкције Русији али под ЈЕДНИМ УСЛОВОМ

Седници присуствују амбасадор САД-а Грег Делави, шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова, командант КФОР-а Ðовани Фунго, и други међународни званичници и наравно многобројне новинарске екипе.

Српска листа је из Београда најавила да ће подржати избор владе Рамуша Харадинаја.

Очекивало се да ће владу Харадинаја подржати 62 посланика, један више од просте већине, али је непосредно пред почетак седнице свој глас повукао члан велике, тзв. Ратне коалиције ПАН Зафир Бериша је на свом Фејсбук профилу објавио да ипак неће подржати Харадинаја.

У међувремену, како преноси портал КоС Сев је пренео да је глас још једног посланика доведен у питање. Уколико се то испостави тачним, косовска влада данас не може бити изгласана.

Према до сада објављеном у кабинету Харадинаја би требало да се нађу: Први заменик премијера је лидер Алијансе ново Косова Беџет Пацоли, који ће обављати и функцију министра иностраних послова.

Заменици премијера су и Енвер Хоџај из Демократска партије Косова, један кандидат Српске листе и Фатмир Љимај из Инцијативе за Косово.

Испред ДПК за министре биће предложени Бедри Хамза за министра финансија, Уран Исмаиљи за министра здравства, Бесим Бећај за министра иновација и предузетништва, Дурата Хоџа за министарку европских интеграција, Абелард Тахири за министра правосуђа и Кујтим Гаши за министра културе, омладине и спорта.

Из Алијансе за будућност Косова за министре су предложени Рустем Бериша, за министра Безбедносних снага Косова, и Паљ Љекај за министра инфраструктуре.

Алијанса ново Косово Беџета Пацолија предложила је Фљамура Сефаја за министра унутрашњих послова, Ваљдрима Луку за министра економског развоја и Аљбену Решитај за министарку животне средине и просторног планирања.

БЕЧКИ ЕКСПЕРТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Бомбардовали су СРЈ јер Милошевић није хтео да испуни ову жељу Западу

Иницијатива за Косово још увек није званично потврдила ко су њени кандидати за министре, али медији јављају да су то Бајрам Хасани, за министра трговине и индустрије, Шућури Битиће за ресор образовања, науке и технологије и Скендер Речица за министра рада и социјалног старања.

Српска листа ће имати једног заменика премијера, а за министре су предложени Ненад Рикало, за ресор пољопривереде, шумарства и руралног развоја, Иван Теодосијевић за министра администрирања локалне управе и Далибор Јевтић за ресор за заједнице и повратак.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

 

Бонус видео: 

https://youtu.be/TyD0vuvy50c