Издвајамо Свет

АКО ПОЧНЕ ИЗБИЋЕ СВЕТСКИ РАТ: Русија и Кина се војним маневрима припремају за рат САД и С. Кореје

На Далеком истоку, у водама Јапанског и Охотског мора, почела је активна фаза заједничких руско-кинеских војних вежби „Поморска сарадња 2017“, у оквиру које ц́е први пут бити вежбано спасавање посада са подморнице. Москва и Пекинг се спремају за могуц́и рат између Северне Кореје и САД, сматрају експерти.

На Далеком истоку је јуче почела активна фаза руско-кинеских војних вежби „Поморска сарадња 2017“. Бродови Ратне морнарице Кине и Тихоокеанске флоте Русије су испловили, саопштио је новинарима портпарол Источног војног округа за Тихоокеанску флоту Владимир Матвејев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Испловљавању је претходио напорни рад у заједничком штабу у оквиру војних вежби ’Поморска сарадња 2017‘. На картама су проучене све етапе војних вежби, командири бродова су саопштили руководству да су посаде спремне за извођење маневара“, рекао је Матвејев.

Активна фаза војних вежби ц́е трајати до 25. септембра у водама Јапанског и Охотског мора. У њима ц́е учествовати око 15 бродова и подморница, два дубоководна спасилачка апарата, четири противбродска авиона и четири бродска хеликоптера Тихоокеанске флоте и кинеске морнарице. Руски и кинески морнари ц́е за време маневара извести заједничке акције у циљу одбране усидрених бродова, трагања за бродовима, њиховог спасавања, ослобађања заплењених бродова, као и откривања и распознавања циљева заједничке противваздушне одбране. У оквиру војних вежби планирано је извођење заједничких артиљеријских гађања по морским циљевима.

Очекује се да се први пут вежба и спасавање посаде са оштец́ене подморнице која се налази на дну мора.

Ове војне вежбе су планиране најмање пола године и одликује их „неколико специфичности“, објашњава Алексеј Маслов, директор Центра за стратешка истраживања Кине са Универзитета РУДН.

„Пре свега, вежбе се одржавају у тренутку ескалације напетости на Корејском полуострву. Као последица тога, учеснице ц́е вероватно вежбати маневре за спречавање почетка локалне ратне претње у овом региону. Почетак локалног рата био би напад САД на Северну Кореју и одговор Северне Кореје нападом на Јужну Кореју или Јапан. Или обрнуто, превентивни севернокорејски напад на САД или околне територије“, рекао је Маслов.

Експерт додаје да војне вежбе „Поморска сарадња 2017“ имају искључиво одбрамбени карактер — вежба се заједнички рад на заштити територија Русије и Кине.

„Све војне вежбе које последњих година изводе Русија и Кина искључиво су одбрамбеног карактера. Колико можемо да разумемо, иако то није званично саопштено, Русија и Кина су вец́ вежбале маневар за случај почетка локално-регионалног рата“, истакао је Маслов.

„Други веома важан моменат јесте то што последњих година, када се изводе поморске војне вежбе, Русија и Кина све ближе сарађују. На пример, ове године ц́е вероватно, као и прошле, мешати посаде и заједно вежбати маневре“, закључио је експерт.

Прва фаза маневара „Поморске сарадње 2017“ одржана је у јулу ове године у Балтичком мору, што је била прва посета кинеских бродова Балтику у историји односа Москве и Пекинга.

 

Извор: rs.sputniknews.com