Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ СЕ ТРЕСУ ОД СТРАХА: Кинези направили свемирски мотор за космичке бродове (ВИДЕО)

Кинески научници су саградили функционисајући прототип „немогућег“ свемирског мотора.

Мотор електромагнетне пропулзије, за који поједини научници верују да би могао предводити нову еру свемирских борби кад би заменио конвенционалне хемијске ракетне моторе, није био у жижи у скорије време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕмДрајв наводно ради тако што претвара електричну струју у погонску снагу без потребе за погоном путем процеса за који поједини научници сматрају да представља директно кршење закона физике.

Истраживања мистериозног драјва су до сад донела обећавајуће резултате али је ипак остало нејасно тачно како функционише и да ли би се могао прилагодити за коришћење на стварној свемирској летелици.

Сада су научници у Кини под вођством др Чен Јуа наводно успели да саставе сопствени прототип овог обећавајућег свемирског мотора који ради.

„Национални институти за ситраживање су у току протеклих неколико година спровели серије дуготрајних понављајућих тестова на ЕмДрајву,“ рекао је др Чен. „Може се рећи да НАСА-ини објављени резултати тестова поново потврђују технологију. Ми смо успешно развили неколико спецификација више принципа прототипа.“

По извештајима, прототип тренутно генерише неколико милињутна напонске снаге – нешто што ће морати да се побољша пре него што се драјв може тестирати на сателиту у свемиру.

Како стоје ствари, чини се да је ЕмДрајв и те како права ствар.

 

Извор: Wебтрибуне.рс