Русија Свет Србија

Американци тврде: Русију није брига за Србију, Путин само манипулише њоме

Амерички експерт Дејвид Филипс оптужио је Русију да је уопште није брига за Србију, а Владимира Путина да манипулише Београдом користећи тврдње о словенском и православном јединству.

 Русију интересује само то да поткопава интересе САД у региону. Руска база у Нишу, као и трансфер софистицираног оружја у Србију нису намењени у мирољубиве сврхе. Они повећавају шансе за настајање насилног сукоба, што би било штетно за Србију – изјавио је Филипс у интервјуу за „Данас“.

Како је оценио, Србија мора једном да одлучи – да ли жели европску будућност или би радије да иде за Русијом „која представља ауторитарну клептократију“.

Филипс, директор Програма за изградњу мира и права Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија Дејвид Филипс, недавно је објавио извештај о спровођењу дијалога Београда и Приштине у којем је констатовао да Србија мора да призна независност Косова како би се постигао одрживи мир у региону.

У разговору за „Данас“, он је затражио да се орочи признање Косова од стране Србије на најдуже две године.

Филипс је оценио и да САД неће притискати Србију на признање јер би то могло да има нежељене последице.

– Александар Вучић ће радити на томе да Косово буде признато, јер је у националном инетресу Србије. Србији је место у Европи. С обзиром на експлицитне услове из 35. поглавља, Србија је обавезна да нормализује односе са Косовом пре него што се прикључи ЕУ. Нормализација значи признање, а ЕУ би требало да инсистира на следећој формули: „без нормализације неће бити отварања нових поглавбља“. Србија мора да реши разлике које има са Косовом, како би могла да се интегрише са ЕУ – казао је Филипс.

Извор: Danas
БОНУС ВИДЕО: